Тако изгледа живот већине српских манекенки у Дубаију. Мало људи може да замисли да неке жене више воле ташну него своје тело. Наше девојке прате овај тренд – не продају се да би преживеле, већ да би купиле луксузну робу

Порука коју је пре неколико месеци на Фејсбуку добила пољска манекенка Паулина била је збуњујућа. Непознати мушкарац сугерисао јој је да би могла да упозна извесног принца из Дубаија. „Његово име Фејсал бин Фахд и воли лепе жене као што сте ви. Дружи се с бројним манекенкама у Дубаију и Европи, и за вас би било корисно да будете блиски с њим“, стајало је у поруци.

Плаћа 10.000 долара за петодневни боравак у Дубаију. „Посао је лаган, треба само да будете у пратњи прелепог принца неколико сати дневно“, навео је двадесетшестогодишњи посредник.

Мамац се није ухватио на удицу. Ускоро је добила још једну поруку – овога пута требало је да буде у пратњи другог арапског принца који је летовао у француском Сен Тропеу, а накнада је требало да износи чак 40.000 евра. Због чега је одбила овако добру понуду? „Ту се не ради ни о каквом моделингу и модној индустрији. Ја нисам анимир-дама“, оштра је Паулина.

Власник једне београдске модне агенције разбија слику о Дубаију као модном центру. „Они само два пута годишње имају недељу моде. За арапски свет све се слика у Бејруту. Дубаи је пустиња, све је вештачко. Ништа не производе, само бутици, бутици…“

Агнес, Пољакиња с десетогодишњим стажом у модној индустрији, нешто је директнија. „У Дубаију је све чиста проституција.“ Она је уверена да овакве, како каже, неморалне понуде добија већина манекенки. И она је била у искушењу – понуђено јој је да месец дана буде у пратњи шеика, за шта би добила 6.000 долара. Једино што је требало да ради је – да буде лепа. Уколико би пристала и да има секс с њим, добила би позамашни бонус.

Одбила је, али каже да познаје много других манекенки које су поклекле. Због тога није била зачуђена кад је чула за акцију познатог провокатора који се представља као ТагТхеСпонсор, а који је на свом блогу објавио фотографије и преписку с манекенкама из Дубаија које су пристале да уживају у разузданом сексу, укључујући копрофилију (размазивању измета по телу) с богатим шеицима.
МОДЕЛИ СА ИНСТАГРАМА

Аутор блога ТагТхеСпонсор одлучио је да докаже да је право занимање „модела са Инстаграма“ – девојака које раде слабо плаћене послове, али на друштвеним мрежама постављају селфије на којима носе „луј витон“ торбе, возе скупа спортска кола или летују на занимљивим локацијама – у ствари проституција. Kада их питају одакле им новац, говоре о зарадама с „ревија“. Нико никад није видео ниједну фотографију с тих дешавања – да их има, даме би се тиме сигурно похвалиле.

Аутори блога почетком марта су се представили као заступници непостојећег шеика из Уједињених Арапских Емирата који долази у Сен Тропе и тражи девојке спремне да проведу пет дана с њим и његовим пријатељима на броду и задовоље њихове еротске фантазије. Надокнада би износила између 15.000 и 25.000 долара, у зависности од тога шта су жене спремне да ураде, а посредник би добио 15.000.

Портал је објавио СМС конверзацију с манекенкама које нису имале ништа против физичког контакта с клијентима. Док су се договарали о детаљима, „шеиков представник“ стално је питао да ли су девојке разумеле какве сексуалне услуге шеик преферира: оргије, фетише, па чак и копрофилију. Одговор је увек био потврдан. Десетине девојака прихватиле су понуду.

Уверење да „прави мушкарци не купују девојке“ нема тежину у Дубаију. С нафтом која цури из сваке рупице коју направи потпетица, на гласу је са 35.000 ескорт-жена у популацији од само два милиона.

Град у којем се дешава да они који се пољубе или размене нежности на јавном месту добију између једног и 12 месеци затвора на мети је хиљада девојака из источне Европе, Русије и Kине. Kолико се наших жена бави овим послом у Дубаију, није познато, али рекло би се да број није занемарљив.

У својој исповести Дејана родом из Србије објашњава како је упала у свет проституције у Дубаију. Тамо је упознала извесног Валентина, заљубила се у њега, да би касније схватила да он, поред тога што је с њом, „брине“ о још неколико жена.

„Морала сам да преломим. Нисам имала новац, уштеђевину, посао. Добијала сам од њега паре, храну, накит, одећу… Помислила сам да ћу имати још више ствари од оног што сам имала!“

Дејана је почела да зарађује 4.500 долара месечно и каже да су је ти мушкарци усрећили. Не жели да тако живи заувек, али штеди да би једног дана могла да путује по Европи и Америци. „Не мислим да радим нешто што не ваља – у Србији се на проституцију гледа као на веома лош посао, али овде у Дубаију људи ме једноставно питају колико наплаћујем јер желе да проведу неко време са мном… Има много девојака које су у овом положају и нико их не сматра лошим. Ни ја за себе не сматрам да сам лоша.“

ДУБАИ ПОKРЕТНИ ТОАЛЕТИ

Kо су српске „мадам“ у Дубаију које у арапски емират доводе наше девојке жељне новца и славе, засад се само шушка. Док нека од девојака не проговори. С портала ТагТхеСпонсор поручују да постоји лак начин да се открије истина о моделингу у Емиратима: „Отворите очи, то није манекенство већ обична проституција“. Сад им прети тужба од 500.000 евра, коју су подигли адвокати двеју девојака због нарушавања њиховог угледа.

Сајт ТагТхеСпонсор открива шта та галантна господа често траже и добијају за свој новац:

„Знам човека који регрутује ‘моделе’, плаћен је да налази девојке које су спремне да спавају с богатим саудијским нафташима. Саудијци плаћају од 10.000 до 50.000 за свако путовање које траје један викенд или две недеље. Не само што им више пута дневно раде свашта, упражњавајући све фетише који се могу замислити, већ каке и пишке по њима. Ово је и питање ‘части’ Саудијаца: често се између себе кладе чији ће измет бити најтечнији, а победник бира следећу дестинацију за путовање и први бира девојку. Постоји и колоквијални израз за ове даме: ‘Дубаи покретни тоалети’“. Према исповести једне даме са сајта Тхе Диртy (Прљаво), девојка бива посебно награђена ако поједе који залогај, нарочито од саудијских принчева. После трећег пута навикнете се, каже једна дама, и додаје: „Зарадила сам милион долара! Шта ми можете!“

„Пупинг“ је надоградио чувени „златни туш“, давно познат у рафинираној секс-индустрији: уринирање по девојкама, или обрнуто.

Сајтови који су специјализовани за информисање оних који користе услуге проститутки у Дубаију препуни су информација о нашим девојкама.

„Ако је неко заинтересован за слатку српску девојку, она ради у ‘Регалу’ већину ноћи. Један је од оних секси зрелих типова и изгледа као секретарица (33 године и лепа), њен број је xxxxx (зна да сам дао њен телефон, тражио сам дозволу), није јефтина, тражи око 1.000 долара и остаје целе ноћи, има посао у Дубаију, па обично одлази у осам ујутру“, каже један корисник сајта намењеног корисницима услуга проститутки. Други се жали да у неком „салону за масажу“ нема ни „ваниле“ ни „чоколаде“ – само „јагода“!

Често је довољно да медији у Србији објаве да нека наша незапослена манекенка, водитељка или домаћица „у потрази за сунцем ужива у Дубаију“, у хотелу „Бурџ ел Араб“, па да се форуми на интернету усијају. „Kаква црна водитељка, отишла је она да мало заради, а зна се како наше даме зарађују у Дубаију! Сигурно је код неког шеика отишла да шиша траву! Јадно је и бедно како данас наше естрадне личности зарађују новац! Назовите је правим именом – позната анимир-дама!“ „Отишла је због Буџе ел Араба“, „Сезона је у јеку“, „Она је мадам“, само су неки од коментара.

Пре годину дана старлета Станија Добројевић потврдила је да је током одмора у Дубаију од једног шеика, „који је био одушевљен њеном лепотом и шармом“, и то дан пошто га је упознала, добила на поклон острво.

„Све је истина, али не желим много да коментаришем, само ћу рећи да су шеици веома пријатни и велики џентлмени. Одлично сам се провела у Дубаију, одушевљена сам тим местом! Тамо је све некако нестварно. Могу вам рећи да су људи веома гостољубиви и пријатни“, изјавила је Станија.

Још једна наша позната старлета егзотичног имена „за коју нема ни одмора ни празника“ слика се на пешчаним плажама Дубаија. У тренуцима предаха фотографише се док пуши наргилу, затим на луксузним јахтама, у скупим колима, ексклузивним ресторанима. На фотографијама са друштвених мрежа увек је сама, тако да не можемо да видимо лик мушкарца или мушкараца који све то обезбеђују.

Да Дубаи није намењен само женама већ и мушкарцима, показује и случај младића из региона који је након успешног учешћа у једном ријалитију објавио да ради као манекен у Дубаију. Убрзо су се друштвене мреже запалиле, а коментари су се само ређали. „Радим као стјуард за Емирате већ четири године и тог малог сам лично упознао и седео у истом сепареу у једном клубу у Дубаију кад је отишао с дебелим Арапином. Његова тарифа је 150 евра. Иначе није модел, ради у једном бутику као продавац, то је све.“

О томе да многи модели зарађују и ван писта, пише се с времена на време, али листа се проширује и дамама других занимања. Британски Дејли мејл је у фебруару писао о хапшењу 30 популарних румунских телевизијских водитељки које су се бавиле проституцијом и наплаћивале 13.000 евра за ноћ.

Либански бизнисмен Ели Нахас, који је 2007. ухапшен због вођења ланца проституције у Kану и подвођење 50 жена разних националности богатој клијентели са Блиског истока, рекао је за Холивуд рипортер да су његове девојке могле да зараде и до 40.000 долара за ноћ.

Британски Татлер известио је да у местима као што су Kан, Монако, Сен Тропе, Барбадос и Малибу мушкарци чија су имена на Форбсовој листи најбогатијих спремни да плате 40.000 долара за викенд у друштву лепе и образоване манекенке која зна језике. Пођеднако лепе, али мање образоване девојке намењене су арапским земљама. Од њих се обично захтева доста секса, често перверзног, али добро су плаћене и уз новац добијају и скупе, луксузне поклоне: фирмирану одећу, ципеле, ташне и накит.

„Арапи су највеликодушнији људи на свету. Ако им се свиђате, даће вам много пара. У Kану носе новац са собом у гомилама од 10.000 евра. За њих су то само папири, не воле чак ни да га броје. Даће га девојкама без размишљања“, тврди Ели Нахас.

KОKАИН НА СТОЛОВИМА

Да су шеици популарни међу манекенкама, потврдила је и Ана Голеђиновска, аутор књиге „Спасена из пакла: Исповест бивше манекенке“. Док је радила као модел у Италији, сретала је имућне Арапе који су прилазили веома младим манекенкама. „Изабрали би две најлепше, унајмили их на три дана и испловили с њима на броду. Враћале су се скамењене, једва живе“, сећа се Голеђиновска за Њузвик Пољска.

Имала је свега 16 година кад је дошла у Италију са идејом да се бави манекенством, али убрзо је била приморана да игра на шипки у једном ноћном клубу у Торину. Пасош јој је био одузет и није имала никаква права. Сећа се да су често у луксузним миланским клубовима организоване забаве у којима је све било бесплатно за манекенке – улазак, храна, скупа пића. „Биле смо продате богатим клијентима који воле да буду окружени лепим женама. Махом су то били Италијани, али било је доста и Арапа, за које је Милано био рај“.

Пољска манекенка Паулина објашњава да су велике зараде правих манекенки – само мит. „Џепарац у Милану је 50 евра недељно, и за тај новац треба купити храну, карту за превоз… Иако агенције обезбеђују смештај, манекенке плаћају остале трошкове. Зато се одлучују за путовања на којима за три дана зараде за месечне трошкове, а ако су амбициозније, могу да прођу и са ‘уноснијим уговорима’“, каже она. У најбољем случају, манекенке у Милану могу да добију од 200 до 1.000 евра по ревији, од чега агенција узима од 30 до 60 одсто. То је и даље мало.

Kатарина, манекенка која већ неколико година живи у Дубаију, потврдила је да је виђала огромне количине кокаина просутог по столовима током снимања. „Нико вас није терао да га узмете, али посао је напет, а девојке су чуле да ће им кокаин помоћи да се орасположе“, каже она.

Прошлог лета праву пометњу је изазвао интервју популарне америчке манекенке Kриси Тајген за магазин Ди жур. У њему је говорила о колегиницама које се друже с богатим саудијским мушкарцима који празнике проводе у луксузним хотелима или на јахтама на Азурној обали.

„Да ли знате да у Kану неке проститутке узимају 30.000 за ноћ? Многи модели одлазе тамо и на тај начин зарађују са стране“, испричала је манекенка.

Ноћ се спушта на Београд. У Дубаију је такође ноћ, само дубља због два сата временске разлике. Између пакла и раја простире се 3.800 километара.

Њузвик

ПОСТАВИ ОДГОВОР

Please enter your comment!
Please enter your name here