Укупан српски извоз у Русију у првих шест месеци 2016. порастао је 17,9 одсто у односу на исти период прошле године и вредносно изражено износио је 379,8 милиона долара, саопштила је Привредна комора Србије (ПКС).
Како се наводи, око 40 одсто укупног извоза Србије на руско тржиште чинили су пољопривредно прехрамбени производи, којих је у периоду јануар-јун 2016. извезено за скоро четвртину више него у истом периоду 2015, а вредносно изражено за 155 милиона долара.

Највише су се извозиле свеже јабуке, за 65 милиона долара, што је за 69 одсто више него у истом периоду прошле године, затим свеже јагоде за 16,3 милиона долара или за чак 94 одсто више, док је вредност извоза брескви и нектарина била осам милиона долара или четири пута већа, а вредност извоза трешања и вишњи била је 8,2 милиона долара.

Према оценама ПКС-а, стабилизација курса рубље од почетка 2016. позитивно је утицала на повратак тренда раста српског извоза у Русију.

У Русију, како је објавила ПКС, највише извозе фирме Валy ДОО Ваљево, Хемофарм АД Вршац, Тигар Тyрес ДОО, Реал Книттинг ДОО Гајдобра, као и Таркетт ДОО Бачка Паланка.

Према подацима ПКС-а, у првој половини ове године, Србија је из Русије увезла робе у вредности од 779,4 милиона долара, а то је за 17,4 одсто мање него у истом периоду 2015.

Највише су се увозили енергенти који чине половину укупног увоза Србије из Русије, односно сирова нафта и природни гас, затим сирови алуминијум, жице од рафинисаног бакра, као и уље за подмазивање и за прераду.

Вечерње Новости

ПОСТАВИ ОДГОВОР

Please enter your comment!
Please enter your name here