Да ли ће се на ратиштима у Сирији наћи и припадници Војске Србије? Русија, како ја саопштило њихово министарство одбране, рачуна на “практичну помоћ кинеске и српске војске у спровођену хуманитарне операције у Алепу у Сирији”. У Министарство одбране Србије, како “Блиц” незванично сазнаје, није стигао никакав захтев из Москве. Чак и да стигне, њему би било тешко удовољити, јер то не дозвољавају српски закони.

Руско министарство одбране саопштило је, наиме, да поред “одговора међународних хуманитарних организација, постоји одређени број предлога за учешће неколико земаља у циљу ширења хуманитарне помоћи Алепу”.

– Министарство одбране Русије је захвално народима Kине и Србије који су први пружили подршку руско-сиријској иницијативи за спровођење хуманитарне операције. Рачунамо на даље практичне кораке те две земље и њихових министарстава одбране у подршци напорима Русије да обезбеди хуманитарну помоћ становницима Алепа – наводи руско министарство одбране.

Рсуија од 30. септембра 2015. године спроводи континуиране ваздушне ударе против снага које се боре против снага сиријског председника Башара Асада.

Руски министар одбране Сергеј Шојгу најавио је хуманитарну операцију за Алепо крајем јуна и поручио да је потребно организовати достављање, пре свега, лекова и осталих најнеопходнијих потрепштина.

У Министарству одбране Србије, међутим, одбацују могућност учешћа српских војника у акцијама у Сирији, јер би то било у супротности са законима који дозвољавају да припадници ВС учествују само у мултинационалним операцијама које се одвиају са мандатом Уједињених нација или Европске уније.

– Ми можемо да се ангажујемо само на прикупљању хуманитарне помоћи, која би потом преко Русије била упућена у Сирију – каже за “Блиц” саговорник из Министарства одбране који је желео да остане анониман.

Отприлике у том правцу текао је и прошлонедељни разговор српских министара одбране и спољних послова Зорана Ђорђевића и Ивице Дачића са руским амбасадором у Београду Александром Чепурином.

Чепурин је истакао да очекује унапређење сарадње у свим областима, “у складу са Декларацијом о стратешком партнерству између две земље”. Дачић и Ђорђевић су поновили став Србије о поштовању територијалног интегритета свих чланица УН и подршци свим међународним активностима које су усмерене ка изградњи и очувању мира и безбедности у свету.

– Влада Србије ће, иако у сложеној економској ситуацији, сагледати могућности за прикупљање хуманитарне помоћи, као допринос успеху хуманитарних операција које Руска Федерација изводи – наведено је у саопштењу Министасртва одбране после састанка на којем је истакнуто и да ће “Србија наставити да спроводи политику војне неутралности и убудуће ће сарађивати са свим партнерима и на Истоку и на Западу”.

Војни аналитичар Александар Радић каже да је термин “хуманитарна операција”, заправо, еуфемизам.

– Акција у Сирији је у својој основи борбена мисија. Наши закони не дозвољавају учешће припадника Војске Србије у операцијама које немају мандат Уједињених нација или Европске уније. Њихово ангажовање, због војне неутралности, могуће је само у мултилатералним операцијама. Зато Србија не може да учетвује ни у операцијама НАТО. Уз то, одлуку о учешћу у мисијама доноси Народна скупштина, на основу годишњег плана активности припадника ВС, који, опет, усваја парламент – каже Радић.

Он додаје и да је мит како би ангажовање српских снага у оваквој или сличним акцијама од Србије направило нву мету за ИСИС.

– ИСИС је против свих који нису за њих. А то да ли ће се неко наћи на мети њихових терориста зависи од много других ствари, не само од тога да ли је држава укључена у операције против њиховх снага – додаје Радић.
Блиц

ПОСТАВИ ОДГОВОР

Please enter your comment!
Please enter your name here