До краја године Влада Србије требало би да уради нацрт новог Закона о приватизацији у коме би требало да дефинише услове за продају стратешких ресурса.

Реч је о електропривреди, водопривреди и телекомуникацијама, које у новој регулативи треба да буду издвојене у процесу приватизације, односно да се дефинише статус њихове имовине али и имовине државе.

Ово је захтев Европске уније која оцењује да би нејасни власнички односи јавних предузећа требало да се законски уреде како би се знало шта се продаје и по којој цени. За Брисел је ова нејасноћа потенцијални извор корупције па је зато Влада изменила акциони план како би се стекли услови за отварање поглавља 23.

Тако ће две године од доношења Закона о приватизацији он морати да се мења.

Извор “Блица” из Владе тврди да је ово и најава да ће и ресурси од стратешког интереса ићи на продају.

– Брисел је наложио ову меру и до краја године она би требало да се спроведе. Дакле, у будућем закону као посебни сегменти приватизације мора да се издвоје електропривреда, водопривреда и телекомуникације и друге области јавног интереса. То је и индиректна најава да ЕУ тражи да продамо ЕПС, али и неке делове водопривреде, а да са аспекта власништва све буде чисто. Другим речима, код јавних предузећа из ових области треба да се утврди власничка структура, како имовине тако и земљишта. Ово је јасна најава да ће и стратешки ресори ићи у приватизацију – каже наш саговорник.

Стручњаци тврде да ово показује да држава није спремна да од Брисела заштити ресоре од општег интереса.

– Ово је трасирање пута да сутра воду купујемо од приватника, који је ће поседовати водовод. То можда и није лоше, али ако држава дефинише услове под којима он воду може да продаје. Добро је да ЕУ тражи да уредимо законодавство за јавне услуге, јер овако неуређено је плодно тло за корупцију у могућој приватизацији – каже консултант за страна улагања Махмут Бушатлија.

Блиц

ПОСТАВИ ОДГОВОР

Please enter your comment!
Please enter your name here