Отворени позив на прогон Српске православне цркве у Црној Гори, и нескривени фашизам данас одликују овог пропалог студента Богословије СПЦ

Један од оснивача Мирашеве НВО Сретен – Цено Зековић је пропали студент Богословског факултета Српске православне цркве.

То је јасно, из увида у документа из архиве пок. Предрага Вукића, историчара.

До скоро нијесмо знали да је Зековић био, по препоруци Митрополита Данила Дајковића, студент теологије коју никада није завршио. .

Јасно је како је Зековић вратио доброчинство блаженопочившег Митрополита Данила Дајковића.

Отворени позив на прогон Српске православне цркве у Црној Гори, и нескривени фашизам данас одликују овог пропалог студента Богословије СПЦ.

Некада жеља и циљ, младог Зековића, данас је какао је казао то црква коју треба забранити, „је то империјална црква, освајачка. Док год постоји СПЦ у Црној Гори, Црна Гора нема поптуни суверенитет, она је црква друге државе. И Аустрија је била окупатор Црне Горе, али није била денационализатор, а Србија је била и окупатор и денационализатор 1918. године, дакле потпуни процес расцрногорчења, посрбичавања Црногораца“,

Режимски академик Сретен Зековић који је један од оснивача НВО ЦПЦ, на „збору“ кад се правила ова НВО, између осталог је казао, да пошто је свјестан да вјерника у „одбору“ нема, можда би најбоље било да се НВО ЦПЦ направи по партијској оприједљености, јер како је сам казао и држава Црна Гора је направљена по партијској опредјељености.

Он је свакако недостатак вјерника означио као проблем, али не толики да се не би могла направити црква у Црној Гори, јер није да баш требају вјерници за „цркву“.

Зековић, познат по србомржњи и фашистичким изјавама, прекјуче је изјавио, како Црна Гора неће имати сувереност, док постоји Српска православна црква.

О том позиву на прогон смо писали јуче, данас је само кратко подсјећање ко добија простор на порталу Јавног сервиса и каква је НВО ЦПЦ за коју се залаже Зековић.

Ово је кратки исјечак из филма у продукцији ИН4С, под називом „А што ћемо ми ноћас ође“, реченица, коју је изговорио управо Зековић на фарсичној представи званој „одбор за обнову ЦПЦ“

Отворени позив на прогон Српске православне цркве у Црној Гори, и нескривени фашизам академика Сретена Зековића, промовише портал Радио телевизије Црне Горе.

Термини попут расцрногорчења и посрбичавање, требало би ваљда да „освијесте“ просјечног читаоца РТЦГ, указујући да је то начин да се „реафирмише“ НВО ЦПЦ.

Након што је академик на трибини у Никшићу, казао да СПЦ треба забранити, јер док је ње, нема Црне Горе, он је даље устврдио да би нестанак СПЦ био допринос демократизацији Монтенегра.

Наиме, како је пренио овај портал, Зековић је између осталог казао да, „зато што је то империјална црква, освајачка. Док год постоји СПЦ у Црној Гори, Црна Гора нема поптуни суверенитет, она је црква друге државе. И Аустрија је била окупатор Црне Горе, али није била денационализатор, а Србија је била и окупатор и денационализатор 1918. године, дакле потпуни процес расцрногорчења, посрбичавања Црногораца“,

На говор фашизма и мржње, реаговала је и сатирична фејсбук страница „МИМистарство оностраних послова“:

„!Пазите коме јавни сервис, плаћен парама свих грађана, даје простор и какав фашизам се кроз јавни сервис представља као релевантно мишљење. „Академик“ најприје сугерише да српска црква треба да буде забрањена (јер док год она постоји нема црногорског суверенитета) а затим каже да би та забрана била допринос плуралистичкој демократији и већој слободи!“

Подсјетимо, „академик“ је актер фарсичне трибине која је одржана поводом „оснивања НВО ЦПЦ“, и који је „лансирао“ чувену реченицу, по којој је наш портал и назвао прилог „А што ћемо ми ноћас ође“.

„Ако нема вјерника, тврдио је Зековић, а види да нема, шта ћемо ми ође“..

 

 

ИН4С

ПОСТАВИ ОДГОВОР

Please enter your comment!
Please enter your name here