Slaveći srpskog vojnika kao simbol pobede u Velikom ratu, valja napomenuti da su brojni primeri herojstava i u drugim savezničkim armijama.

Za tu priliku, čisto rodoljubivo odabrah da se podsetimo slavnog francuskog pilota Petra Marinovića, gle čuda – Srbina. Iako rođeni Parižanin, Petar je srpskog porekla, što je po prezimenu odmah i jasno. Njegov otac, Velizar, sin je Jovana Marinovića, prvog srpskog diplomate u Francuskoj.

Još zanimiljivija činjenica iz Petrovog rodoslova je ta da je on praunuk velikog dobrotvora i zadužbinara kapetan Miše Anastasijevića, čijom ćerkom je bio oženjen njegov deda, pomenuti Jovan Marinović.

Detinjstvo i momačke dane Petar provodi u Francuskoj. Kao veoma mladog zatiče ga Veliki rat. Godine 1916. dobrovoljno se prijavljuje u francusku konjicu, koja, zbog razvoja situacije na zapadnom frontu, nije imala puno „posla“. Vrela srpska krv mu nije dala mira pa se iste te godine prijavljuje na konkurs za avijacijsku obuku, koju završava sa zapaženim uspehom, nakon čega biva poslat na akrobacijsku obuku i školu gađanja. Nakon usvojenih veština borbenog letenja i završetka pilotske škole, zbog kraće bolesti odsustvuje sa fronta dva meseca. Odmah po ozdravljenju raspoređen je u „jedinicu za zaštitu“ pod brojem 94.

O svim vazdušnim uspesima mladog Pjera (kako su ga Francuzi zvali) pričalo se mnogo tih dana. Potvrde tih priča stizale su u vidu munjevitog vojnog napredovanja i činova koje je menjao gotovo svakodnevno, a sve po zasluzi. Pred kraj rata, 1918. godine, dobio je i titulu „AS“, postavši najmlađi „AS“ francuskog vazduhoplovstva. Pored ovog zvanja, odlikovan je i ordenom Viteza Legije časti, Vojnom medaljom i Ratnim krstom sa 14 palmi, kao pilot sa najviše vazdušnih pobeda u svojoj eskadrili. Kada je 2. septembra 1919. godine organizovan aeromiting na aerodromu d` Everijer u Briselu, Petar je određen za letački program.

Iako je bio vrsni akrobata, na visini od 250 metara otkazao mu je motor i njegova se „Gospodarica smrti“, kako je zvao svoj vazduhoplov, sunovratila na zemlju uz strahovitu eksploziju. Imao je svega 21 godinu. Petar je uz najviše vojne i državne počasti sahranjen na pariskom groblju Per Lašez, uz velikane poput Balzaka, Prusta, Oskara Vajlda i druge. Najmlađi as francuske avijacije, malo poznati Srbin i heroj, svojim kratkim i burnim životom, uklopio se u mozaik srpskih velikana koji su mnogo dali za istinu i pravdu, a koji su gotovo potpuno iščezli iz kolektivnog pamćenja. Redovi koje ste upravo pročitali su svojevrsna pomen-čitulja ovom velikanu. Neka mu je večno plavo nebo!

Autor: Boško Kozarski
Izvor: Alo, IN4S

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here