Кад брак почне да пуца, то далеко одјекује, посебно у Србији у којој се бракови најчешће разводе преко суда и то због тешких проблема – лошег секса и непомирљивих свађа.

Брачни брод у Србији чекају многе буре. Посебно ако је веровати статистици.
Просечна српска млада има 29, а младожења 33 године. Према подацима Завода за статистику, од 36.209 бракова који су склопљени прошле године, сваки пети неће трајати „срећно и заљубљено до краја живота“. Напротив, многи ће се распасти за мање од десет. Онај просечни пар који се узео око тридесете, ако му није било суђено распашће се већ око четрдесете, тачније када жена напуни 39, а муж 42 године.
И док се у Америци као главни кривци за брачну несрећу наводе неверство, неслагање и болести зависности, у Србији ствари стоје мало другачије.

– У нашој земљи се не утврђују разлози због којих се парови разводе. У случају споразумног развода не наводи се ништа, а када је у питању тужба, ми смо обавезни да прво пробамо са медијацијом, да их некако наведемо да се помире, па их тек онда правно растављамо. То обично не даје резултате јер када парови већ дођу на суд, обично су проблеми превелики да би се тек тако решили. Срби се много чешће разилазе тужбама, него споразумно, а ми не питамо за разлог по принципу – боље добар развод него лош брак – рекла је за „24 сата“ судија Ида Никитовић, портпаролка Првог основног суда.

Одговор на то какве муке море спрске супружнике пробали смо да нађемо на другом месту, оном на коме им постављају најинтимнија питања – брачном саветовалишту. И изненадили се.

– Сваки пар је јединствен, али неки проблеми су чешћи од других. Примарни проблем код српских парова је мањак комуникације и из њега често настају и други конфликти. Други проблем везан је за сексуалну интимност. Када ту наиђу на потешкоће, жене се често окрећу недостижним маштањима које мушкарац не може да испуни, а момци се одају гледању порнографије и продубљују проблем – каже за „24 сата“ брачна саветница Гордана Савић. Она открива и чудну неправилност.

– Иако је финансијска ситуација код нас тешка и без сумње растури неке бракове, већина парова који траже помоћ то чине из других разлога. То показује да новац није услов за добар брак. Заправо, док парови имају неке решиве финансијске муке и јасне циљеве они се држе заједно и боре се. Чешће ми се дешава да зову за савет кад заправо достигну неки циљ, попут куповине стана и тек онда кад су финансијски стабилни почну да испливавају други проблеми попут ранијих неслагања или нечег потиснутог – тврди саветница.

Једног од растурача бракова делимо са остатком света, а то је мешање родитеља у заједнички живот парова. Ово је уочила и саветница која каже да се жене традиционално жале на свекрве и то да су им мужеве размазиле мајке па су постали „мамини синови“.

Главни разлози за развод у САД

Неверство: 20 одсто

Различитост: 19 одсто

Болести зависности: 10 одсто

Удаљили су се: 10 одсто

Проблеми са личношћу: 7,8 одсто

Извор: 24 сата

ПОСТАВИ ОДГОВОР

Please enter your comment!
Please enter your name here