Београд одбија уцене Загреба да не примењује закон о ратним злочинима. Пропис који смета комшијама могао би да се односи на 300 људи
Тужилаштво за ратне злочине, како тренутно стоје ствари, неће обустављати поступке који се већ воде против хрватских држављана, упркос најави званичника из Загреба да би њихова земља могла да блокира Србију на путу ка ЕУ ако Београд почне да примењује закон о универзалној надлежности за ратне злочине према хрватским бранитељима.

Kако нам је речено, једино што Тужилаштво интересује је: постоје ли докази да је неко извршилац злочина, а не чији пасош носи. А према подацима из Загреба, у овом часу српски закон могао би да се односи на 300 хрватских грађана.

Вршилац функције тужиоца за ратне злочине Милан Петровић каже, за „Новости“, да у Тужилаштву има кривичних поступака који се воде против Хрвата, као и да се на њих примењује постојећи Закон о организацији надлежности државних органа у поступку за ратне злочине.

– Тај закон ће се примењивати све док се не измени или буде престао да важи. Никаквих других података који би указивали да тај закон не треба да се примени за сада нема – каже Петровић.

Готово истовремено кад је Хрватска напокон одустала од спутавања Србије и дала сагласност за отварање поглавља 23 и 24 шеф дипломатије Миро Kовач најавио је у понедељак могућност блокаде поглавља, помињући закон о универзалној јурисдикцији који се односи на хрватске бранитеље.

Загреб, наиме, сматра да је обавеза Србије да закон не примењује на хрватске грађане, а Kовач тврди да је све то ушло у преговарачки оквир и да ће Хрватска имати пуно право да тражи да се ови захтеви спроведу или да се поново одлучи за блокаду

– Формално, Хрватска, као и свака друга чланица ЕУ, има право да ускрати сагласност за отварање или затварање било ког поглавља. Ту је Брисел немоћан и може само индиректно да утиче на чланицу ЕУ да попусти или да се дође до компромиса – тврде наши дипломатски извори из Брисела.

Подсетимо, првобитни захтев био је да Србија укине закон, али је Kомисија уверила Загреб да сличан закон имају и друге чланице. Из Загреба, међутим, упозоравају да ће се на сваких шест месеци контролисати како Србија испуњава своје обавезе.

Хрватски бранитељи најавили су и доношење декларације која би требало да обавеже све будуће хрватске владе да траже од Србије да поштује обавезе из преговарачког процеса, а да се у супротном блокадом спречи завршетак преговора Србије и ЕУ.
БЕОГРАД ПРЕДАО МАРИЋА

Ратни ветеран Вељко Марић био је последњи који је служио казну у Србији, тако да овде у притвору нема више оптужених за ратне злочине из ове земље. Са Загребом је прошле године испреговарано да Марић, који је осуђен на 12 година затвора, служење казне настави у својој земљи.

Новости

ПОСТАВИ ОДГОВОР

Please enter your comment!
Please enter your name here