Мађари нам дневно враћају 300 избеглица, Хрвати прете да ће подићи зид на граници, а бар 500 миграната нам сваког дана стиже из Македоније и Бугарске. До септембра ће 50.000 људи бити „заробљено“ у Србији

Србији, захваљујући немару Европске уније и бахатости Хрвата и Мађара, прети нова жестока мигрантска криза! У нашу земљу свакодневно из Македоније и Бугарске стиже у просеку око 500 избеглица, мађарске власти нам за то време преко границе враћају 300 избеглица, док Хрвати прете подизањем ограде на граници, која ће спречити да ти људи уђу на њихову територију.
У Србији сваког дана остаје „заробљено“ око 800 миграната, што значи да ће до краја лета на нашој територији бити више од 50.000 избеглица. Да ствари буду још горе, Европска унија све то мирно гледа и намерава да од Србије направи логор за избеглице.

Хитна реакција
Министар за рад Александар Вулин због новог наглог заоштравања мигрантске кризе затражио је да држава хитно реагује и да се одржи седница Бироа за координацију служби безбедности. Тамо би биле донете мере које ће спречити ново гомилање избеглица у Србији.
– Србија неће дозволити да се на њену територију неконтролисано улази и излази! Алармантан податак је да се 1.500 миграната налази на северу Србије, на граници са Мађарском, а око 500 њих свакодневно улази на југу из Бугарске и Македоније. Такође, забрињавајуће је да се неке земље поводе за примером Мађарске, која на силу враћа мигранте. То је апсолутно неприхватљиво за нас. Не треба да чекамо да нам дођу десетине хиљада људи, већ да упозоримо Европу да мигрантска криза траје и да је балканска рута поново прорадила – рекао је Вулин и нагласио да „ако затворите границе, отварате руте кријумчарима“.

Вулин је истакао да је Србија и ове године примила велики број миграната, иако криза званично непостоји.

– За годину дана кроз нашу земљу прошло је више од 600.000 миграната. Од првог јануара ове године до сада регистровали смо 102.000 миграната који су прошли кроз Србију, иако је од почетка марта затворена балканска рута. То значи да та рута и даље постоји, али да људи сада све теже одлазе ка земљама ЕУ, а дуже се задржавају у Србији – изјавио је Вулин.

Он је нагласио да Србија неће дозволити да буде простор на коме ће се гомилати мигранти због тога што су сви остали затворили граници.

– Нажалост, границе се затварају без поштовања међународног права и зато Србија неће дозволити да буде простор где ће се мигранти гомилати – казао је Вулин.

Прети катастрофа

Политички аналитичари упозоравају да Србија мора под хитно да тражи од Брисела да реагује и помогне, а ако се то не догоди, да морамо да затворимо границе. Драгомир Анђелковић каже за Информер да сваки дан оклевања може да изазове хуманитарну катастрофу у нашој земљи.

– Ако нам на дневном нивоу у земљу стиже бар 800 миграната, а наши суседи се понашају тако како се понашају и штите своје интересе, морамо истог часа да затворимо границу! Србија нема капацитете да тестира како би то изгледало када би до краја лета у Србији остало 50.000 миграната! – истиче Анђелковић.
Владимир Петронијевић из „Групе 484“ упозорава да су мигранти који се налазе на граници са Мађарском у све тежој хуманитарној ситуацији, а да додатно забрињава бруталност мађарске полиције.
– Србија би требало да иницира дијалог и са Бриселом и са Будимпештом и да проблем подигне на виши политички ниво! Ако овим темпом људи буду долазили, имаћемо много проблема и хуманитарних, али и безбедносних – оценио је Петронијевић и упозорио да се по Србију, у хуманитарном смислу, ситуација прилично усложњава.
Инфоремер

ПОСТАВИ ОДГОВОР

Please enter your comment!
Please enter your name here