Bivši Visoki predstavnik Pedi Ešdaun u intervjuu Glasu Amerike kaže da je svojevremeno i međunarodna zajednica izvršila pritisak kako bi došlo do formiranja jedinstvene vojske, jedinstvene carinske kontrole, obavještajne službe, službe za indirektno oporezivanje, ali i da su mu u tom procesu pomogli Dragan Čavić, Adnan Terzić i donekle Mladen Ivanić.

Niko ne sumnja da nije bilo pritiska, nametanja, pa i neke vrste nepristojne trgovine kako bi se mnoga ovlašćenja koja je Republika Srpska dobila Dejtonskim sporazumom, prenijela na nivo BiH.

Zbog te činjenice Srbi nisu slobodni i ne mogu da samostalno odlučuju o svom ekonomskom, političkom i svakom drugom napretku. Zato bi, prije svega, prozvani Dragan Čavić i Mladen Ivanić trebali da pokrenu inicijativu u vezi vraćanja Republici Srpskoj nasilno oduzetih ovlašćenja.

Svaki političkopravni subjekt, pa i Republika Srpska, ima legitimno pravo da sve što je nametnuto, stavi van snage, i vrati sve ono što je pritiskom i silom oduzeto.

Jedan od legitimnih načina uspostavljanja prethodnog stanja (vraćanje na Dejtonski sporazum) jeste i kroz proces usvajanja novog Ustava Republike Srpske.

Ukoliko se ne naiđe na razumijevanje za takav proces u političkom Sarajevu, to će značiti da su oni koji vode političko Sarajevo za mirno razdruživanje Srpske i Bošnjačko-Hrvatske Federacije, jer Srbi ni na koji način neće da žive u neslobodi nametnutoj od visokih predstavnika, a ponajviše Pedija Ešdauna.

 

Dane Čanković

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here