СРБИ су међу највишим људима на планети! Наши мушкарци, са просечном висином од 180,6 центиметара, налазе се на осмом, док су жене, просечно високе 167,7 центиметара, чак на петом месту листе највиших на свету.

Ово су недавно објављени резултати истраживања о трендовима раста у земљама широм света. У анализи је учествовало више од 800 научника организације NCD Risk Factor Collaboration у сарадњи са Светском здравственом организацијом.

Када се упореде подаци о висини народа из 1914. са најновијим, наши мушкарци су за последњих 100 година просечно порасли 13,2 центиметра и са 30. доспели на осмо место. Истовремено, жене су још више „напредовале“ – за век су у просеку порасле 15,7 центиметара и са 93. доспеле на чак пето место највиших у свету.

– Резултати овог истраживања настали су анализом многобројних података које смо прикупили током последње три деценије – објаснила је за „Новости“ руководилац овог истраживања Лијен Маргарет Рилај из Светске здравствене организације у Женеви. – Прегледали смо и проучили све податке о мереној висини становништва из свих земаља света почев од 1975. године. У случају Србије, користили смо резултате два велика истраживања. Прво је „Моника“, спроведено од 1984. до 1995, а друго је Национално истраживање о здрављу рађено од 2000. до 2006. године.

Да су Срби током последњих 100 година поприлично порасли, слаже се и др Бојан Јовановић, антрополог.

– Од завршетка Другог светског рата сведоци смо да је свака генерација наше деце виша од родитеља – каже Јовановић. – На то највише утичу побољшан стандард у односу на претке, као и начин живота. Раст, међутим, зависи и од исхране која из године у годину садржи све више адитива, нарочито у месу. То је, нажалост, оно што би требало да нас забрињава у овој занимљивој причи о нашем народу.

Када је реч о стасу Срба кроз векове, наш саговорник подсећа да су у време доласка на Балкан наши преци подсећали на данашњи нордијски тип људи.

– Били су високи, плавокоси и плавооки – објашњава др Јовановић. – Такав „профил“ Срба владао је док Србија није потпуно пала под турско ропство што је изазвало и велике сеобе нашег народа од 17. до 19. века. У турско доба на наше просторе приспели су и становници из других, далеких крајева. Дошло је до етничких прожимања народа и великих етнобиолошких промена, па и оних у просечној висини становништва.

Наш саговорники подсећа и на то да су многобројна научна истраживања показала да су висином могли да се диче и бројни наши владари. Убедљиво највиши, чак 214 центиметара, био је цар Душан Силни. Као горостас је упамћен и деспот Стефан Лазаревић, у историји познат и као Стефан Високи. Списи, такође, „кажу“ и да су врло високи били Карађорђе Петровић, Петар Петровић Његош и краљ Милан Обреновић.

Не треба заборавити, по речима антрополога, ни то да Срби припадају динарском типу човека које је академик Јован Цвијић описивао као људе „високог и витког стаса“. Овај физички тип „заузима“ целу динарску област.

НАЈВИШИ ХОЛАНЂАНИ И ЛЕТОНКЕ

ИСТРАЖИВАЊЕ је показало да су жене из Летоније и мушкарци из Холандије највиши на свету. Летонке су просечно високе 168,2 центиметра, док су Холанђани просечно високи 182,5.

Најнижи мушкарци на свету су из Источног Тимора са просечних 159,8 центиметара, док су најниже жене на планети из Гватемале – 149,4.

Откривено је и да су током последњих 100 година највише порасли мушкарци из Ирана, просечно 16,5 центиметара, а међу дамама Јужнокорејке – 20,2 центиметра.

Вечерње Новости

ПОСТАВИ ОДГОВОР

Please enter your comment!
Please enter your name here