Поглавар Римокатоличке цркве папа Фрања стао је на страну Србије када је у питању канонизација Алојзија Степинца и на његову иницијативу ова одлука је пролонгирана, а став Српске православне цркве и Србије биће озбиљно узет у разматрање.

Kако сазнаје наш лист из извора у Ватикану, папа Фрања је након многобројних разговора и преписке са српским патријархом Иринејом, председником Србије Томиславом Николићем и руским патријархом Kирилом одлучио да се пролонгира одлука о канонизацији хрватског кардинала Алојзија Степинца и да се аргументи Србије, која се оштро противи оваквој одлуци, озбиљно узму у разматрање.
Управо је папа Фрања инсистирао да се формира комисија која ће испитати улогу Степинца у Другом светском рату, а у чији састав ће ући и православни и католички свештеници.

– Српски патријарх Иринеј и патријарх московски и целе Русије Kирил успели су да поглавару Римокатоличке цркве укажу на важност да се чују речи и православног света о Степинцу, као и да би његова евентуална канонизација била веома погубна по односе православља и католичанства. Посебан утисак на папа Фрању оставио је председник Србије Томислав Николић. Због свега тога одлучено је да се сачека са проглашењем хрватског кардинала за светитеља – каже наш извор.

Митрополит црногорски Амфилохије, који је био један од учесника прве рунде разговора православно-католичке комисије о улози кардинала Степинца у Другом светском рату, који су одржани прекјуче у Риму, каже за „Ало!” да је папа Фрања инсистирао на сагледавању свих чињеница по овом питању и да је због тога читава ствар одложена за октобар.

– Папа Фрања је први поглавар Римокатоличке цркве који има слуха за Србију и њене проблеме. Он је коначно решио да православни и католички свет морају да комуницирају и да дијалогом проналазе решења – каже митрополит Амфилохије.
Према његовим речима, Србија се коначно после много година може ослонити на Ватикан као на пријатеља.

– Папа је човек који инсистира на дијалогу са Српском православном црквом. Односи Римокатоличке цркве и СПЦ су подигнути на највиши могући ниво, што је ствар која може да нас веома радује. Kоначно је у Ватикану важно шта каше српски патријарх и председник Србије, али и патријарх московски и целе Русије – каже он.

Митрополит црногроски каже да је он вечити оптимиста, али да не би смео да прогнозира исход наредног састанка комисије, који је заказан за октобар.
Ало

ПОСТАВИ ОДГОВОР

Please enter your comment!
Please enter your name here