Тужилац за ратне злочине Владимир Вукчевић изјавио је данас да добро сарађује са хрватским колегама, да је хрватској страни прослеђен доказни материјал за више десетина предмета за злочине почињене у акцији „Олуја“, као и да су они сада на потезу.

У емисији „Таласање“ Првог програма Радио Београда, Вукчевић је рекао да нема довољно релевантних података да би квалификаовао „Олују“, као и да Србија није изашла ни са званичним бројем жртава.

„Мој је утисак да они једноставно неће да бацају било какву сенку на ту њихову војно-полицијску акцију. А, то може да се види и по томе што је то њихов највећи државни празник“, рекао је Вукчевић говорећи о истрагама злочина почињених током акције хрватске војске и полиције „Олуја“.

Говорећи о злочинима на Косову, Вукчевић је оценио да не би било Специјалног суда за ОВК да није било Тужилаштва Србије за ратне злочине које је прикупљало доказе и водило истраге о трговини органима и злочинима над Србима на Косову.

„Важно је што је седиште Међународног суда у Хагу и што међународно право има приоритет над косовским законима јер ће то омогућити бољу заштиту сведока што је до сада био основни проблем“, рекао је Вукчевић.

Говорећи о Сребреници, Вукчевић је рекао да не треба бежати од квалификације геноцида.

„Врло је јасно да се геноцоид који је извршио појединац не може приписати народу, истакао је Вукчевић. „Не постоје геноцидни народи и нема разлога да оно што се десило не назовемо правим именом“, сматра Вукчевић.

Тужилац је истакао да се интензивно ради и на случају браће Битићи у који је од почетка укључен и ФБИ. Он је најавио и да ће премијер Вучић у септембру, у Вашингтон отићи с новим доказима о том случају.

Интермагазин

ПОСТАВИ ОДГОВОР

Please enter your comment!
Please enter your name here