Порта Храма Светог Ђорђа у Лестеру биће затрпана теговима јер СПЦ имовину није преписала на себе, већ на четворицу Срба, која су то сад злоупотребила.

Црква Светог Ђорђа у Лестеру у Великој Британији претвара се у теретану.

План је да се ускоро у порти српске светиње отвори јавна теретана, а поводом овог скандала досад ништа није предузела Српска православна црква (СПЦ), односно владика британско-скандинавски Доситеј. И британски медији су писали о отварању теретане, а тамошњи Срби су у шоку због планова којим се, како кажу, скрнави место које деценијама окупља српску дијаспору у Енглеској.

Извор Курира из Лестера наглашава да је проблем настао због тога што поменута црква, коју СПЦ користи од 1984, кад ју је 88 ктитора откупило од англиканске цркве, ипак није у званичном власништву СПЦ, већ је катастарски укњижена на четворицу Срба. Она је у власништву четворице Срба, који су рођени у Уједињеном Краљевству, и они могу да с том имовином раде шта год пожеле! На крају су дошли на идеју да простор испред цркве уступе за теретане лестерској општини.
– СПЦ у Британији не располаже имовином, која је укњижена на појединце или савесне ктиторе. Британски закон не познаје друштвену имовину, па је тако и црква у Лестеру, иако СПЦ има право над њом, укњижена на физичка лица. СПЦ је у Британији регистрована као нека врста хуманитарне организације – наглашава извор. Он додаје да забрињава то што владика Доситеј ништа не предузима.
– Он се прво противио овом циркусу, али сад је прихватио, како рече, „чињенично стање“. Ово је скандал какав верници не памте – наводи наш саговорник.

Курир је покушао да добије коментар владике Доситеја, али он није одговарао на наше поруке, а одговоре нисмо добили ни у Патријаршији.

Драшко Ђеновић:
ЗА НАС НИЈЕ НОРМАЛНО, АЛИ У СВЕТУ ЈЕСТЕ

Верски аналитичар Драшко Ђеновић каже за Курир да није необично што ће се у порти српске цркве отворити теретана:
– Све цркве широм света праве неке друштвене активности. То је код нас можда необично, али у многим црквама није. Разумем огорчење верника због теретане у порти, јер многи верници и даље цркву виде само као место где се треба молити.

Курир

ПОСТАВИ ОДГОВОР

Please enter your comment!
Please enter your name here