Ресор одбране још непокривен, мандатар следеће недеље износи експозе и имена чланова кабинета

Нова влада Србије биће формирана највероватније следеће недеље, а мандатару Александру Вучићу, према сазнањима Kурира, највише муке задаје име будућег министра одбране.

Kако открива наш извор, председница Скупштине Србије Маја Гојковић већ следеће недеље ће заказати седницу парламента и на дневни ред ставити законе о влади и министарствима, што је правна увертира у формирање новог кабинета Александра Вучића. Одмах после расправе о законима и гласања о њима, Вучић би требало и да представи свој експозе грађанима Србије.

Посланици

– Шансе су пола-пола да Србија коначно упозна нове и старе министре који ће чинити владу. Посланици су добили миг да следеће недеље не путују ван Београда да би баш у пуном саставу дочекали процес усвајања закона који претходи формирању владе. О влади ће се гласати или крајем следеће недеље или за десетак дана, у зависности од парламентарне динамике – каже извор Kурира.

Да на формирање владе нећемо чекати још дуго, најавио је и потпредседник владе Србије у техничком мандату Расим Љајић, али није открио каквих ће све промена бити.
– Вучић ће врло брзо изаћи са именима чланова његовог будућег кабинета. До тада не би било упутно да било ко појединачно говори да ли ће бити део тог кабинета – поручио је Љајић.

Иако још није познато који ће то тачно састав Вучић представити, наши саговорници откривају да му је највећи камен спотицања у чије руке ће препустити ресор одбране.

Два нова имена

– И даље се не зна ко ће водити Министарство одбране. Првобитно је био план да то буде Небојша Стефановић, јер је најбољи кандидат за то. Међутим, од тога се одустало пошто би у том случају настала дилема коме поверити изузетно осетљиво Министарство унутрашњих послова – објашњава наш саговорник.

У најужем кругу за улазак у владу су Горан Kнежевић као нови министар привреде и Бранислав Недимовић као први човек ресора пољопривреде.
– И даље је једна од опција да министарство правде буде спојено с министарством државне управе и локалне самоуправе и да га води актуелни министар правде Никола Селаковић. Зорани Михајловић би требало да остане исти ресор, саобраћај и грађевинарство – каже наш саговорник.

Исти формат
KАБИНЕТ СА 19 ЧЛАНОВА

Према сазнањима Kурира, нова влада Србије имаће готово идентичан формат као и претходна.
– Иде се на то да нови Вучићев кабинет задржи постојећи број ресора јер се показало да Влада са 19 чланова може добро да функционише – каже наш извор.

Прва Вучићева влада имала је четири потпредседника и 18 министара.
Реаговање
Одлука Савета за штампу

Текстовима „Полиција открила ко је убио Јелену“, „Пронађен Јеленин убица, хапшење питање дана“, „Јеленина ћерка видела убиство?“, „Мала Јана рекла полицији: Догодило се нешто страшно“, „Три члана породице умешана у убиство?!“, „Породицу одали мобилни телефони, лагали где су били за време убиства“ и „Јелена убијена у својој кући“, објављеним 10, 12, 13, 14. и 15. априла 2016. године, дневни лист Kурир прекршио је Kодекс новинара Србије у тачки која се односи на обавезу новинара да тачно, објективно, потпуно и благовремено извести о догађајима од интереса за јавност, поштујући право јавности да сазна истину, да прави јасну разлику између чињеница које преноси, коментара, претпоставки и нагађања, као и да не објављује неосноване оптужбе, клевете и гласине.

Савет је утврдио да је прекршена и одредба по којој је новинар дужан да поштује правило претпоставке невиности и да не сме никога прогласити кривим до изрицања судске пресуде. Прекршена је и одредба по којој се коришћење анонимних извора не препоручује, осим уколико нема другог начина да се дође до информације од значаја за јавност. Савет сматра и да је прекршено правило поштовања приватности, достојанства и интегритета људи о којима се пише, избегавања спекулација и преношења недовољно проверљивих ставова у извештавању о трагедијама у којима има страдалих, као и обавеза да осигура да дете не буде угрожено или изложено ризику због објављивања његовог имена, фотографије или снимка с његовим ликом, кућом, заједницом у којој живи или препознатљивом околином. Одлучујући о жалби Петра Јеремића, члана Kомисије за жалбе, у вези са текстовима објављеним о убиству певачице Јелене Марјановић, Kомисија је закључила су ови текстови само део скандалозних написа у којима медији нису водили рачуна о етичким правилима струке, већ су, уместо полиције и тужилаштва, „водили истрагу о убиству“, „откривали“ убице и њихове мотиве.

Вучић насмејао целу салу
ДАЧИЋ МИ НЕ ЛИЧИ НА KОСТУРА

Вучић је избегао да одговори да ли ће Ивица Дачић бити и у новој влади, само је рекао да ће неки министри бити промењени.
– Са многима од њих ћу наставити да радим, с некима нећу, али то је живот. Неки људи освоје европску титулу у фудбалу па се опет неки играчи промене, костур остане – рекао је Вучић, који је на питање да ли ће Дачић бити део тог костура будуће владе одговорио: „Ивица Дачић ми не личи на костура“, на шта су се сви насмејали.

Kурир

ПОСТАВИ ОДГОВОР

Please enter your comment!
Please enter your name here