Srpska pravoslavna crkva će na sednici srpsko-hrvatske crkvene Mešovite komisije 13. i 14. februara u Novom Sadu predstaviti dokaze da je katolički nadbiskup Alojzije Stepinac aktivno učestvovao u stvaranju NDH i njenoj genocidnoj politici.

Treća sednica Mešovite komisije SPC i Hrvatske biskupske konferencije biće posvećena pitanjima da li je Stepinac podržavao politiku NDH i kakav je bio njegov odnos prema srpskom narodu, pišu “Večernje novosti”.

Članovi komisije, koja je formirana na inicijativu pape Franje, zasedaće u novosadskom Vladičanskom dvoru Bačke eparhije, kako bi ukrstila istorijske argumente i rasvetlila ulogu i odgovornost Stepinca za zločine NDH tokom Drugog svetskog rata.

Delegacija SPC je, kako je rekao sagovornik iz vrha SPC, pripremila niz dokaza koje će predočiti suprotnoj strani, a koji pokazuju da je Stepinac bio potpuno obavešten o sistematskom progonu, masovnim ubistvima i pokrštavanju i da nije učinio gotovo ništa da to spreči.

O tome, prema rečima sagovornika, jasno govore fotografije, arhivska građa, kao i zaključci domaćih i stranih istoričara i istraživača Holokausta.

“Naš tim je spreman da rimokatoličkoj delegaciji prezentuje istorijske činjenice koje nedvosmisleno govore da se genocid nad srpskim narodom u NDH odvijao uz Stepinčevo aktivno učešće”, rekao je ovaj izvor.

List dodaje da je i hrvatska delegacija obezbijedila “debelu” arhivsku građu kojom će braniti uvriježeni stav hrvatske javnosti da je kontroverzni kardinal Stepinac uložio maksimum snage da spreči zločine nad Srbima.

Ranije je Vatikan, pod čijim pokroviteljstvom se odvija ovaj dijalog, obećao da će otvoriti i svoje arhive koji čuvaju prepisku Stepinca i tadašnjeg pape Pija Dvanaestog, kao i vatikanskog državnog sekretara Tiserana.

Zaključci rada Mešovite komisije, koja će se sastati još u Podgorici i Slavonskoj Požegi, očekuju se krajem godine.

 

 

Srna

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here