Српска православна црква ће на седници српско-хрватске црквене Мешовите комисије 13. и 14. фебруара у Новом Саду представити доказе да је католички надбискуп Алојзије Степинац активно учествовао у стварању НДХ и њеној геноцидној политици.

Трећа седница Мешовите комисије СПЦ и Хрватске бискупске конференције биће посвећена питањима да ли је Степинац подржавао политику НДХ и какав је био његов однос према српском народу, пишу “Вечерње новости”.

Чланови комисије, која је формирана на иницијативу папе Фрање, заседаће у новосадском Владичанском двору Бачке епархије, како би укрстила историјске аргументе и расветлила улогу и одговорност Степинца за злочине НДХ током Другог светског рата.

Делегација СПЦ је, како је рекао саговорник из врха СПЦ, припремила низ доказа које ће предочити супротној страни, а који показују да је Степинац био потпуно обавештен о систематском прогону, масовним убиствима и покрштавању и да није учинио готово ништа да то спречи.

О томе, према речима саговорника, јасно говоре фотографије, архивска грађа, као и закључци домаћих и страних историчара и истраживача Холокауста.

“Наш тим је спреман да римокатоличкој делегацији презентује историјске чињенице које недвосмислено говоре да се геноцид над српским народом у НДХ одвијао уз Степинчево активно учешће”, рекао је овај извор.

Лист додаје да је и хрватска делегација обезбиједила “дебелу” архивску грађу којом ће бранити увријежени став хрватске јавности да је контроверзни кардинал Степинац уложио максимум снаге да спречи злочине над Србима.

Раније је Ватикан, под чијим покровитељством се одвија овај дијалог, обећао да ће отворити и своје архиве који чувају преписку Степинца и тадашњег папе Пија Дванаестог, као и ватиканског државног секретара Тисерана.

Закључци рада Мешовите комисије, која ће се састати још у Подгорици и Славонској Пожеги, очекују се крајем године.

 

 

Срна

ПОСТАВИ ОДГОВОР

Please enter your comment!
Please enter your name here