Представници Саборне цркве Светог Саве у Њујорку, која је изгорела у великом пожару на Васкрс, разговарали су у четвртак са градским властима о обнови цркве

Представници Саборне цркве, укључујући Душана Живановића и проту Ђокана Мајсторовића, састали су се са градским агенцијама, ОЕМ (Оффице оф Емергенцy Манагемент) ДОБ (Грађевинско одељење), са представником Завода за Заштиту споменика, са представником градоначелника Њујорка, као и са представником месне зајенице.

Kако је саопштено из Саборне цркве Светог саве, агенције су изразиле подршку раду наше црквене заједнице на обезбеђењу згаришта и активностима које се у ту сврху предузимају

ДОБ је а је издао наређење да се зид са 25. улице додатно учврсти металним гредама (тзв. “схоринг анд брацинг”) и да се горњи део отворених зидова покрије водоотпорним материјалом, како елементарне непогоде не би даље оштетиле зидове. ДОБ и ЛПЦ су одобрили планове црквених инжењера, који прецизира начине како ће се овај пројекат извести.

Нацрти у овим плановима ће послати у фабрику, где ће се израдити специјални железни профили за учвршћивање зидова. Очекује се да ће се овај део пројекта окончати до 1. септембра 2016. То ће нам омогућити наставак планираног унутрашњег уређењем црквене сале, које ће трајати око годину дана.

У међувремену, црквена заједница ће преко својих званичних представника, адвоката за некретнине и стручних архитеката, наставити дискусије са Заводом за заштиту споменика и другим релевантним агенцијама о начину даље обнове наше цркве.

Информер

ПОСТАВИ ОДГОВОР

Please enter your comment!
Please enter your name here