Србији ће једино прикључење Европској унији обезбедити опстанак, уверена је директорка Фонда за политичку изузетност Соња Лихт.

У интервјуу за недељник Експрес који је изашао пред викенд, Лихт каже да Србија једноставно мора да се определи за „оно што ће јој обезбедити да се извуче из полупериферног положаја који, у великим турбуленцијама као што су ове у којима живи цео свет, може да буде веома опасан по сам наш опстанак“.

„Ја лично верујем да је таква могућност искључиво у нашем прикључивању ‘европском возу’, каже Лихт и објашњава да то није савршен избор, али да је далеко мања опасност од губљења себе унутар Уније, где, како наводи, „сви седе за истим столом и имају свој глас, од било које друге интеграције, ако нам је ико понуди“.

Додаје и да треба истовремено одржати добре односе са Русијом, те да и многе чланице ЕУ сарађују с Русијом и то без обзира на садасње озбиљне несугласице, при чему су и једна и друга страна свесне да је та сарадња на дуги рок неизбежна.

„Дакле, не верујем да ћемо ми бити принуђени а бирамо, а и уверена сам да трећи пут, односно пут који би нас водио ван Европе, којој географски, историјски и културно већ припадамо, није могућ“, сматра Лихт.

Не пориче да се Европа суочава с озбиљним проблемима, како примећује, можда и најозбиљнијим од свог настанка. То је пре свега, како објашњава, јер се трансформација ЕУ из економске у политичку заједницу може посматрати и као најсложенији пројекат те врсте у новијој историји.

Истовремено, подсећа Лихт, не треба заборавити да је распад те заједнице већ прогнозиран, на пример кад је увођена заједничка монета.

Констатује, међутим, да је ЕУ и даље економски најмоћнија сила на свету.

„И 2004. када је проширена приступањем десет новиха чланица, опет су јој предвиђали скори крај. Сада је на реду Брегзит“, набраја Лихт.

Не верује ипак да ће Велика Британија напустити заједницу, просто јер је уверена да ће превладати разум, а упитана кога би Србији изабрала за тутора, или како се то сада каже – стратешког партнера, Лихт каже: Нама не требају тутори него пријатељи и додаје да Србија мора да се посвети себи, да јасно дефинише своју стратегију развоја.

То, како наводи, значи да искористи све своје потенцијале да би била привлачна сопственим грађанима и грађанкама, и онима који живе овде и другима који су негде по свету.

Танјуг

ПОСТАВИ ОДГОВОР

Please enter your comment!
Please enter your name here