Српска народна партија (СНП) затражила је данас да Србија покрене широку дипломатску иницијативу како би парламенти земаља широм света усвојили резолуцију у којој се констатује да је над Србима и Јеврејима у Независној држави Хрватској (НДХ) у Другом светском рату почињен геноцид

– Злочиначком операцијом Олуја, такозвана европска Хрватска, као правна наследница НДХ, покушала је да доврши геноцид који су над Србима починили хрватски нацисти Анте Павелића – навео је генерални секретар СНП Јован Палалић у писаној изјави повом годишњице страдања Срба у операцији Олуја 1995. године.
Он је оценио да су поступци хрватских званичника који, како сматра, свакодневно рехабилитују усташко-нацистичку идеологију, последица чињенице да се Хрватска никада није суочила са својом нацистичком прошлошћу, нити је кажњена због геноцида над Србима и Јеврејима које је починила током Другог светског рата.

– Усвајање овакве резолуције у што већем броју парламената у Европи и свету, а пре свега међу антифашистичким народима који су претрпели највеће жртве у Другом светском рату, треба да постане један од приоритета дипломатске борбе Србије – нагласио је Палалић.

Информер

ПОСТАВИ ОДГОВОР

Please enter your comment!
Please enter your name here