Одлуком загребачког Жупанијског суда да у целости поништи пресуду надбискупу Алојзију Степинцу, Република Хрватска је отклонила и најмању сумњу да наставља политику нацистичке Независне државе Хрватске и њеног усташког поглавника Анте Павелића, истиче Српска народна партија (СНП).

Алојзије Степинац је благосиљао страшне злочине над Србима, Јеврејима и Ромима и као највиши представник Католичке цркве и Ватикана, никада се није оградио од зверстава усташког режима.

СНП сматра да је судском рехабилитацијом Степинца, садашња Хрватска истовремено рехабилитовала и политичко наслеђе Адолфа Хитлера, који је управо у Хрватској усташкој творевини имао једног од највећих савезника.

Данашњи званичници Хрватске отворено пропагирају идеологију и циљеве нацизма, као и отворену мржњу према Србији и српском народу, али таква политика не наилази на критике земаља чланица Европске уније. Зато се СНП пита, да ли је рехабилитација Алојзија Степинца и промовисање нацизма и усташтва, заправо политика која наилази на одобравање ЕУ. Ако је то тачно, онда СНП поставља питање да ли је Србији, као антифашистичкој земљи која је, после Русије, у односу на број становника, дала највише жртава у великој победи над Адолфом Хитлером, место у таквој заједници народа.

За разлику од Хрватске која се поноси нацистичким и усташким наслеђем, Србија се поноси својом антифашистичком борбом и никада неће ширити мржњу ни према једном народу, али исто тако, неће ћутати и мирно гледати на буђење зла чија су идеологија концентрациони логори, гасне коморе и индустрија смрти. А Алојзије Степинац је био један од симбола такве идеологије.

СНП

ПОСТАВИ ОДГОВОР

Please enter your comment!
Please enter your name here