Седница Скупштине Србије на којој мандатар представља програм и чланове нове Владе Србије почела је у 14 сати.

Kако наглашава агенција Тањуг, Александар Вучић је у Скупштину стигао 15 минута пре почетка седнице на којој ће представити свој нови кабинет.

Вучић се на почетку говора захвалио Алфреду Гузенбауеру, бившем румунском премијеру Виктору Понти и италијанском политичару Франку Фратинију, који присуствују седници.

Потом је у уводном делу излагања говорио о променама у претходним годинама, а затим се фокусирао на економију и изградњу кредибилитета Србије у региону и свету.

Претходно су говорили посланици ДС и ДСС Бојан Пајтић и Милан Лапчевић, а председница Скупштине Маја Гојковић је пре тога истакла да су поједини посланици викали на запослене у Скупштини и да се због тога поткрала једна грешка на почетку њеног излагања.

Након изношења експозеа посланици имају пет сати за расправу, али с обзиром на могућност реплика и јављања по пословнику, седница би могла да потраје.

Председница скупштине Маја Гојковић продужила је рад и после 18 часова.

Посланици опозиције тражили су пре излагања експозеа да се седница одложи јер како су навели, заказана је у прекратком року и посланици нису имали довољно времена да се припреме.

Посланик Демократске странке Србије Милан Лапчевић рекао је да су материјал од 130 страна у коме су програм и циљеви владе добили тек пред почетак седнице.

Шеф посланичке групе Демократске странке Бојан Пајтић рекао је да се три и по месеца чекало на формирање владе па да се могло сачекати још мало како би посланици могли да дају примедбе које би могле унапредити рад будуће владе.

Председница скупштине Маја Гојковић одговорила је да је било довољно времена за припрему и да су на исти начин и пре заказиване седнице на којима се бирала влада.
Она је напоменула и да ће након излагања експозеа одредити кратку паузу. Предложено је да будућа влада има 16 ресора, четири потпредседника који ће обављати и министарске дужности и три министра без портфеља.

Половину ресора у будућој влади треба да преузму нови министри, док у осталих осам министарстава неће бити персоналних промена. Да би влада била изабрана потребно је да за њу гласа најмање 126 посланика. Мандат владе почиње полагањем заклетве.

Уколико буде изабрана, у новој влади, коју је предложио мандатар Александар Вучић, биће осам нових министара којих није било у претходној влади, док ће шест министара из претходног састава остати без те функције.

У Вучићевом кабинету ће, уколико буде изабран у парламенту, први потпредседник и министар спољних послова бити Ивица Дачић, потпредседник и министар унутрашњих послова Небојша Стефановић, потпредседница и министарка грађевине Зорана Михајловић и потпредседник и министар трговине Расим Љајић.

У новој влади Александра Вучића министар финансија биће Душан Вујовић, министар привреде Горан Kнежевић, министар пољопривреде Бранислав Недимовић, министар рударства Александар Антић, министарка правде Нела Kубуровић, министарка државне управе и локалне самоуправе Ана Брнабић, министар одбране Зоран Ђорђевић, министар просвете Младен Шарчевић, министар здравља Златибор Лончар, министар рада Александар Вулин, министар омладине и спорта Вања Удовичић, министар културе и информисања Владан Вукосављевић.

Министри без портфеља биће Јадранка Јоксимовић, Славица Ђукић Дејановић и Милан Kркобабић.

Циљ нове владе је просперитет и подизање животног стандарда свим грађанима, изјавио је данас мандатар Александар Вучић, додајући да ће бити повећане плате у јавном сектору.

„Говорли су ми када сам прошлог пута говорио народним посланицима да ћемо да имамо двоструко мање плате него што смо имали у претходном периоду. Данас имамо веће плате него што смо их имали тада, али пре свега захваљујући расту плата у приватном сектору“, рекао је Вучић образлажући експозе.

У јавном сектору и полицајци и припадници одбране, војске и у социјалном и здравственом и образовном сектору могу да очекују даља повећања плате, нагласио је Вучић додајући да то неће бити мала повећања плате.

Он је додао да ће се плате у јавном сектору и пензије у будућности редовно исплаћивати, као и да је циљ да се кроз повећање потрошње подигне раст, а не само кроз повећање извоза и инвестиција.

Додао је да је од 2014. до 2016. отворено 124.000 нових радних места, да је више од једне фабрике месечно отварано, да је стабилизована валута и остварена ниска инфлација.

Вучић је навео и да су економска, регионална и политчика стабилност услов за нове инвестиције, како иностране, тако и домаће, приметивши да нам стабилност доноси и међународни углед, поштовање за нашу земљу, јер је способна да се сама сналази, јер је суверена, јер јој се верује и јер је поуздан партнер својим пријатељима.

Kако је додао, претходна влада је остварила стабилност, а нова ће радити још вредније ради просперитета и напретка.

Мандатар Александар Вучић поручио је данас да ће у наредне четири године бити отворенији за критике и примедбе, али да неће узмицати и да ће наставити да се бори за Србију и свакога ко ради у корист грађана.

„Наредне четири године намеравам да будем још отворенији за критике и примедбе, покушаћу да будем љубазнији, што не значи да нећу бити самоуверен и оштар у одговорима онима који се служе клеветама и лажима. Узмицати нећу никада, борићу се за Србију, сваког члана владе, владу, сваког ко ради у корист грађана и народа“, поручио је Вучић у парламенту.

Он је рекао да му се чини да после снажне политичке подршке на изборима има осећај да све већи број грађана дели његово политичко становиште о променама и да се шири подршка реформама.

Навео је да критике нису несто што тек тако пролази поред њега, већ да их слуша и прати.

„Пратим их, чујем, слушам нисам слеп и глув и гледам да се мењам“, рекао је Вучић, приметивши да је понекад био строг и арогантан, брз у одговорима, да је деловало да многе одговорности преузима на себе.

Додао је и да зато није изненађен што су га поједини звали диктатором, тиранином, аутократом, наводећи да већина тих људи то чини јер је навикла на раније привилегије.

Вучић ке рекао да нису сви желели успех владе и Србије, да је кад је добио први мандат знао да ће сваки знак слабости поједини покушати да искористе јер нису желели да се Србија мења, да је, такође, знао да су га многи грађани „псовали“ кад су уведене мере фискалне консолидације, али да је сада јасно да је Србија стабилна и финансијски сигурна.

Вучић је поручио да ће се нова влада залагати за мир и стабилност у региону, те да ће бити највећа препрека свима који би да дестабилизују Србију, гурају је на доле и зауставе у развоју.

Он је у експозеу пред посланицима у Народној скупштини рекао да су регионална и економска стабилност услов за нове инвестиције, јер без стабилности нема ни домаћих улагања.

У тешким геополитичким условима, нарочито после Брегзита и неуспелог војног пуча у Турској, све је теже и компликованије водити политику Србије, оценио је Вучић.

„Поједине земље у региону, о којима и данас нећу рећи, зарад политичких поена, попут Хрватске, отварају старе ране и угрожавају регионалну стабилност. Није лако у односима ни у БиХ, посебно отежавају изјаве званичника и непроцесуирање оних који су почили злочине“, рекао је Вучић.

Истакавши да је порука Србије да ће гонити Србе који су починили злочине, али и све остале који се налазе на нашој територији, Вучић је поручио: „Једино што тражимо да злочиници без обзира на националност одговарају, једнако вреди свачији живот. Не тражимо да српски живот вреди више, али захтевамо да српске очи вреде као и оне невиних хрватских, муслиманских, и свих других жртава“.

Ствараћемо услове за боље односе, додао је, али и поручио да ћемо знати да заштитимо наше националне интересе.

„Постали смо свесни интереса превирања и почели смо да се прилагођавамо. Открили смо нову реч – разговор, престали са бесмисленим сукобима. Прихватили смо да имају они своје интересе и сетили се да ми имамо своје“, приметио је Вучић додајући да је Србија почела да прича са свима, па и онима које је воле и разуме, тако и онима који њу не воле и не разумеју.

То је, према његовим речима, нова Србија која је изашла у свет и коју је свет прихватио.

„Постали смо центар развоја и стабилности. Привукли највећи број инвеститора, како страних тако и домаћих. Прошле године смо имали без икаквих приватизација 1,850 милијарду евра инвестиција, а једна БиХ, која није мања од нас 400 милиона евра. То добро у тешком времену које је веома компликовано“, објаснио је истакавши да је пут Србије пут мира, дијалога и развоја.

Вучић је нагласио да је Србија учила да беда стиже са ратовима, да нема напретка док се чују топови.

„За фабрике, путеве и школе у Србији је потребан стабилан Балкан, регион без сукоба, регион дијалога. Спремни смо да откријемо све оно добро и лепо у окружењу. Спремни смо да инвестирамо у њихово болно сећање као и у наше. Рачунамо да је то први корак ка оном дану када ћемо се сви сећати свих и поштовати све, дану када ће сви знати да смо заједно научили крваву лекцију која се не би понављала“, уверен је он.

Поручио је да ће свако ко заборави на ту нашу обавезу тиме радити против интереса не Хрватске, БиХ, Црне Горе, већ елементарних интереса Сбрије, жвота у њој.

Рат у окружењу производи проблема у Србији, онемогућује живот у њој, подсетио је Вучић, приметивши да су грађани Србије, када је вођена политика на погрешан, а не паметан нацицн, плаћали то бедом, хипераинфлацијом, животима.

„Можемо да се правдамо на разне начине, да кривце налазимо у теоријама завера, али то није наш посао, већ да сагледамо како смо ми погрешили и да не понављамо грешке, Мир и стабилност потребни су припадницима нашег, али и свих других народа“, поручио је Вучић.

Он је нагласио да је то политика нове владе и свако ко то буде желео да мења мораће да мења владу, јер она неће да се Србија враћа назад и остави нове генерације на дну.

Србија је до сада остварила раст БДП-а захваљујући већем извозу и инвестицијама, а раст инвестиција у будућности зависи директно од динамике приступања Европској унији, рекао је мандатар Александар Вучић.

Због тога, додао је, Србија наставља са отварањем преговарачких поглавља, која би требало да затвори 2020. године.

Напредак Србије основни је задатак нове владе, поручио је, а основи циљ је побољшање животног стандарда грађана.

„Водићемо интензивне консултације на највишем ниову Србије и ЕУ око календара отварања и затварања свих 35 преговарачких поглавља и квартално пратити испуњеност плана и програма, рекао је Вучић.

Очекује да ће Србија до краја мандата ове владе, 2020. затворити поглавља, а то, приметио је, не зависи само од нас.

„Али, ако не поставимо амбициозно циљеве ни оне мање нећемо да испунимо“, рекао је Вучић.

Он је додао да је чланство Србије у ЕУ једно од стратешких опредељења нове владе које говори да жели Србију да види у кругу демократских држава Старог континента.

Вучић је рекао да је Србија већ спремна за отварање поглавља 5 о јавним набавкама које је веома важно за борбу против корупције, као и поглавља 25, 26, 13, 12, 14, 20 и 21, а мерила треба да испунимо за поглавља 1, 3, 11 и 15.

„Пут ка чланству ће бити пут изазова, али изазове нећемо мерити према онима ко их постављају, већ према ефектима за наше грађане. Ово не радимо због идолатријског приступа, већ због интереса нашег народа и државе. Напредак Србије нисмо и никада нећемо мерити бројем отворених поглавља, већ бројем отворених радних места и побољшања стандарда наших грађана“, рекао је Вучић.

О томе како је Србија до сада радила доказ су извештаји Европске комисије, навео је Вучић, додајући да у том смислу имамо једну од најбољих оцена у региону.

„Испунили смо све критеријуме по питању економије и ММФ-а, и Светске банке и Европске комисије. У тој кључној области за стандард грађана нисмо имали буквално ниједну примедбу“, рекао је Вучих.

Премијер је навео да је у 2015. у Србију стигло укупно 2,11 милијарди инвестиција, а од тога је 72,4 одсто из ЕУ, односно 1,53 милијарде.

„О томе би сви требало да поведу рачуна“, рекао је он.

Покривеност извоза увозом у 2015. години је била 77,18 одсто, док је у августу 2012. била 59,68 одсто, а највише су инвестиције из ЕУ које су те производе поново извозиле у земље ЕУ.

У извозу главни спољнотрговински партнери су у 2015. биле су из ЕУ – Италија са 1,946 милијарди евра уз раст 0,7 одсто у односу на 2014, затим Немачка 1,5 милијарди уз раст од 13 одсто, Румунија, Хрватска…

Kод увоза главни парнтери су били Немачка 2,31 милијарди уз раст од 11 одсто, Италија 1,7 милијарди евра, затим Мађарска, Пољска…

Највећи суфицит у трговини Србија бележи са БиХ, Црном Гором и Македонијом, а највећи дефицит имамо у трговини са Kином због увоза мобилних телефона и лап топова, као и Русијом због увоза нафте и гаса.

Вучић је подсетио да је у овој години Србија добила велику инвестицију кинеског Хестила у Железару Смедерево, а очекује, како је рекао већи прилив инвестиција из ЕУ.

„Очекујемо још инвестиција из ЕУ и Русије, а ми обезбеђујемо уређеност и унапређење амбијента за улагање“, рекао је он.

Влада Републике Србије наставиће да води проактивну, јасно профилисану и осмишљену спољну политику, која доприноси бољем позиционирању Србије на регионалном, европском и ширем међународном плану, поручио је данас мандатар за састав нове Владе Александар Вучић.

Вучић је у експозеу истакао да ће фокус, као и у претходном периоду, бити на јачању међународног положаја и угледа Републике Србије.

Kако је објаснио усмерићемо се на интензивирање билатералног дијалога и сарадњу на мултилатералном плану са земљама широм света, како би се остварила континуирана и ефикасна промоција и реализација спољнополитичких приоритета и интереса Србије, пре свега с циљем убрзане интеграције у ЕУ и очувања територијалног интегритета и суверенитета земље.

Један од приоритета Владе биће афирмација Србије као стожера регионалне сарадње, конструктивног, снажно посвећеног и активно ангажованог на унапређењу односа у региону.

Од посебног значаја, како је додао, биће и шестомесечно председавање Србије Организацијом за црноморску економску сарадњу (БСЕЦ), које је наша земља преузела 1. јула ове године од Руске Федерације.

Kако је објаснио, то поседује изразит економски потенцијал, нарочито у областима енергетике и транспорта.

„Не треба сумњати да ће, без обзира на бројне изазове и тренутну нимало једноставну ситуацију у региону, Влада Србије наставити са искреним напорима како би промовисала добру вољу и здраве односе са свим земљама и владама у региону, засноване на узајамном поштовању и опредељењу за заједничку европску будућност“, рекао је Вучић.

Kако је истакао, развоју добросуседских односа и сарадње придаје се посебна пажња.

Додао је да се нада да ће европске институције, државе чланице ЕУ и остали међународни актери препознати напоре на решавању преосталих отворених питања и стварању боље атмосфере у регионалним оквирима.

„Влада Србије ће наставити да се ангажује на очувању права и интереса српског народа у региону, у складу с нормама међународног права. У том контексту, наставиће да развија најближе односе с Републиком Српском, у складу с Дејтонским споразумом“, рекао је Вучић.

Он је истакао да је даљи напредак на путу европских интеграција стратешки циљ од приоритетног значаја за Владу Србије и да се пут ка чланству у ЕУ сагледава као пут ка већој стабилности, економском напретку и учвршћивању тековина демократије.

Kада је реч о Kосову и Метохији одбрана суверенитета и територијалног интегритета земље такође ће бити у фокусу активности Владе Србије.

„То подразумева ангажман на спречавању нових признања једнострано проглашене независности Kосова и његовог чланства у међународним организацијама које излазе из оквира Договора о регионалном представљању и сарадњи из 2012“, рекао је Вучић.

Kако је навео у експозеу, Србија ће својим ангажманом у међународним организацијама и мултилатералним форумима наставити да, у мери својих могућности, даје допринос очувању међународног мира и безбедности, између осталог и ангажовањем представника Србије у мировним операцијама УН и у оквиру Заједничке безбедносне и одбрамбене политике ЕУ.

Нова влада неће заборавити дијаспору и своје људе расуте у око 160 земаља света, поручио је данас премијер Александар Вучић, најављујући да ће покушати да умрежи српску привреду са пословним људима у свету, уз обећање да ће се бринути много више о нашима у расејању.

Он је у експозеу пред народним посланицима указао да се из наше земље, у последње време много мање људи одлучило на емиграцију него у окружењу, наводећи као примере Хрватску, али и Румунију и друге државе.

„Нажалост, припадамо народима који имају бројну дијаспору, народу који се вековима и деценијама селио и на другим просторима започињао нови живот. Највише нас боли што су минулих деценија отишле читаве генерације најобразованијих. Отуда ми данас имамо широм света врхунске лекаре, инжењере, научнике, професоре универзитета, успешне пословне људе, врхунске мајсторе, вредне раднике и готово да нема занимања која на најбољи начин не обављају наши људи“, објаснио је он.

Централно питање нове Владе, у овој области, како је навео, јесте економија, те ће покушати да српску привреду умрежи с нашим пословним људима у свету и да их позове на сарадњу.

„Волео бих да, попут Kинеза, Јевреја, Пољака и других народа који имају своју дијаспору, наши људи учествују у инвестицијама или да помогну да страни инвеститори дођу у Србију. Ми желимо сарадњу на обострану корист и корист држава у којима наши људи живе. Желимо да уместо да финансијски помажете своје ближње, помогнете да им отворимо радна места, да се запосле, и ми ћемо понудити такве пројекте“, најавио је он.

Вучић је рекао да зна да је за многе и даље велики проблем да реше питање држављанства Србије, те обећао да ће влада то хитно променити и да више нико неће моћи да каже да смо земља која најтеже решава то питање.

„Очекујем да ћемо потписати међудржавне споразуме о регулисању здравствено-пензионог осигурања, који ће омогућити многим нашим људима да пензионерске дане проводе у Србији“, подвукао је он.

Вучић је казао да ће се Влада и даље посебно бавити Србима у региону и трудити се да реши и остале њихове нагомилане проблеме, а радићеи на низу других важних питања.

„Србија већ има потписане међудржавне споразуме са земљама у региону којима се регулише положај и права Срба. Инсистираћемо да се ти споразуми доследно спроводе и да право сваког Србина у региону буде заштићено. Проблеми у региону су нагомилани“, подвукао је он.

Вучић је истакао да радећи на побољшању односа, влада намерава да уједно ради и на сигурности и будућности сваког припадника наше нације који у тим земљама живе.

Србија ће као матица и убудуће радити на очувању идентитета Срба у дијаспори, улагањем у рад, у рад њихових културних удружења, у учење српског језика и дипломатском борбом за њихов правни статус“, рекао је .

Вучић и додао да ће влада једнако водити рачуна о нашим људима у Србији и било где у свету.

Истовремено, додао је, захвалан је на свему што наша дијаспора чини и што ће учинити за своју отаџбину, уз обећање да ће држава убудуће много више бринути о проблемима наших људи у расејању.

Најавио је издвајање много више средстава за очување идентитета Срба у расејању него до сада.

Б92

ПОСТАВИ ОДГОВОР

Please enter your comment!
Please enter your name here