????????????????????????????????????

Министар одбране Зоран Ђорђевић присуствовао је церемонији отварања седишта Сталне организације Балканских војномедицинских снага у Скопљу.

Пројекат Сталне организације Балканских војномедицинских снага (BMTF) омогућава државама да ефикасније користе своје медицинске снаге и средства и најбољи је пример функционисања принципа „удруживања и дељења”, рекао је министар Ђорђевић у свом обраћању медијима.logo-bmtf-headerИстакао је велики значај Балканских војномедицинских снага, као јединице која ће бити способна да обезбеди медицинску подршку у кризним ситуацијама и да брзо реагује ради отклањања последица катастрофа у региону. «Бенефит од успостављања овакве јединице у региону имаће све државе учеснице, а отварање седишта Сталне организације  BMTF је први корак ка том циљу», истакао је Ђорђевић.

Министар Ђорђевић је изразио наду да ће целокупан правни оквир, у вези са формирањем и функционисањем BMTF, бити успостављен у најскоријем времену, као и да ће све државе учеснице и партенерске државе уложити напоре да BMTF постане препознатљива и респективна снага региона.img_20161005_124727_jpgmanja_1475675385Ђорђевић је нагласио да Република Србија придаје посебан значај регионалној сарадњи и да непрестано ради на развијању добрих међусуседских односа и међусобног разумевања. Нагласио је да се у овом моменту све државе нашег региона суочавају са истим или веома сличним изазовима и ризицима, који позивају на заједнички одговор у њиховом решавању.dsc_9424_1475675200Током боравка у Скопљу, министар одбране Зоран Ђорђевић разговарао је са министарком одбране Словеније Андрејом Катич и македонским министром одбране Зораном Јолевским.Приликом сусрета са министарком Катич, Ђорђевић је истакао да Србија цени подршку Словеније у процесу евроинтеграција, посебно у процесу отварања преговарачких поглавља без додатних условљавања. Пренео је захвалност припадницима словеначког контингента КФОР на професионалном ангажовању и доприносу безбедности на Косову и Метохији.Ђорђевић и Катич изразили су спремност да се у наредном периоду заједничким напорима и ангажовањем изборе са многобројним безбедносним изазовима које намеће актуелно време. Обострано је констатовано да сарадња у области одбране прати свеукупне билатералне односе, те да постоји простор за њено додатно унапређење.

Министри Ђорђевић и Јолевски изразили су задовољство чињеницом да је сарадња у области одбране између Србије и Македоније развијена, посебно војно-војна, војнообразовна, војномедицинска и сарадња у области односа са јавношћу. Могућност школовања припадника Македонске армије на Медицинском факултету Војномедицинске академије, као и неопходност конкретизације иницијативе за ремонт хеликоптера, оцењни су као могућност за даље проширење сарадње.dsc_9123_1475675193Говорећи о задовољству због присуства церемонији отварања седишта Сталне организације балканских војномедицинских снага у Скопљу, Ђорђевић је нагласио да је реч о круни досадашње успешне војномедицинске сарадње министарстава одбране Србије и Македоније, али и земаља региона.

ПОСТАВИ ОДГОВОР

Please enter your comment!
Please enter your name here