„Затвори је, затвори је”, узвикивали су делегати, звиждећи на сваки помен имена Хилари Клинтон. Негодовање би било разумљиво да се десило само на конвенцији републиканаца. Али, поновило се и на конвенцији америчких демократа, који су се ове седмице окупили у Филаделфији да би управо жену коју су извиждали прогласили својим кандидатом за председника.

То је само једна у низу афера на америчким председничким изборима који су скандалозни онолико колико и њихове звезде: Хилари Клинтон и Доналд Трамп. И прошлонедељни конгрес конзервативаца у Кливленду био је подједнако хаотичан.

Делегати су узвицима „Издајниче!” отерали сенатора Теда Круза са бине јер он није хтео да подржи Доналда Трампа за републиканског кандидата, као што ни симпатизери демократе Бернија Сандерса недељу дана касније нису хтели да стану иза Хилари Клинтон.

Скуп у Филаделфији је изгледао као да су републиканци забасали на конвенцију демократа, па су страствено узвикивали „Уа!” сваки пут када би чули име бивше прве даме.

То што се на њеној конвенцији скандирало име њеног доскорашњег противкандидата Сандерса епилог је кампање обележене скандалима. Део партије се побунио против њених преплаћених говора у Волстриту, узимања донација од аутократских страних влада, угрожавања државних тајни коришћењем приватног мејла.

Демократе су почеле да се скупљају у Пенсилванији када се чуло за још један инцидент – „Викиликс” је објавио пресретнута електронска писма из којих се сазнало да се њихова странка на овим изборима уротила против сопственог кандидата – Сандерса. Ништа чудно када се зна да је други партијски кандидат била Хилари Клинтон.

Њен садашњи ривал и сам је скандал-мајстор. Жене је називао „ругобама”, „дебелим свињама”, „одвратним животињама”, мексичке мигранте „силоватељима”, Обаму „муслиманом рођеним у Кенији”, а страначке колеге „неспособњаковићима и губитницима”.

Тако је стигао до тога да је велики број републиканаца казао да ће у новембру гласати за демократе. Слично, група Сандерсових подржавалаца истиче да ће пре гласати за Трампа него за Хилари. Још један куриозитет овогодишњих избора!

Милијардер и бивша прва дама изазивају толико негативних емоција чак и међу сопственим редовима да није чудно што су најмање популарни кандидати у новијој историји Америке. Али, управо су такви једно другом најпотребнији.

Углавном воде негативну кампању и више говоре о манама свог противника него о врлинама своје маленкости. Победиће онај који буде био бољи у „блаћењу” ривала, то јест онај ко буде био успешнији у објашњавању Американцима зашто овај други никако не сме у Белу кућу. Једно су другом најјаче оружје.

Јелена Стевановић

Извор: Политика

ПОСТАВИ ОДГОВОР

Please enter your comment!
Please enter your name here