Председница Демократског националног комитета (ДНЦ) Деби Васерман Шулц неће председавати страначком конвенцијом која почиње у понедељак у Филаделфији, пошто је Викиликс објавио око 20.000 имејлова Демократске странке, која сугеришу да се активно радило на дискредитацији кампања сенатора из Вермонта Бернија Сандерса, јавио је Си-Ен-Ен. Шулцова поднела оставку на функцију.

Oдлуку да Деби Шулц неће водити страначку концвенцију донео је страначки одбор за процедуралне механизме, а Шулцову ће заменити чланица Представничког дома из Охаја, Марша Фаџ.

У једној од мејлова сугерише да је Сандерс можда атеиста, иако је он отворено говорио о свом јеврејском наслеђу.

У међувремену, Шулцова је објавила је да подноси оставку на ту функцију уочи страначке конвенције.

„Планирали смо велику и јединствену конвенцију и надам се и очекујем да ће тим ДНЦ, који је вредно радио, имати снажну подршку свих демократа како би ово била најбоља конвенција коју смо досад имали“, поручила је Шулц, навео је Ројтерс.

Огласио се и председник САД Барак Обама, који се, како је саопштила Бела кућа, захвалио Шулцовој на председавању ДНЦ.

Претходно је Сандерс затражио да Шулц поднесе оставку.

Сандерс је у интервјуу за Си-Ен-Ен назвао коментаре у тим порукама „ужасавајућим“, али и навео „да га то није шокирало“ јер се на исту тему огласио пре шест месеци, рекавши да Демократски национални комитет подржава Хилари Клинтон и противи се његовој кампањи.

Неки демократски лидери су позвали на оставку страначких функционера укључујући председницу Шулц, пренео је Глас Америке.

Демократе се окупљају пред националну конвенцију на којој ће званично прогласити бившу америчку државну секретарку Хилари Клинтон за свог председничког кандидата на изборима 2016.

Ово је први пут да је нека политичка странка у Америци изабрала жену за председничког кандидата.

РТС

ПОСТАВИ ОДГОВОР

Please enter your comment!
Please enter your name here