Министар правде у техничком мандату Никола Селаковић рекао је да ће мандатар Александар Вучић одолети притисцима и да очекује да ће Србија ускоро добити нову владу.

„Знам да је Вучић изложен притисцима, али познавајући њега, он на то реагује не онако како би желео онај ко га притиска“, рекао је Селаковић новинарима приликом оболаска затвора у Сремској Митровици.
Селаковић је додао да је поносан што је био део владе која је током свог мандата доносила суверене одлуке.

Према његовим речима, и ако је било сумњи у потезе, Србија је сада земља која економски стаје на своје ноге.

Селаковић је такође навео да не жели да коментарише укидање пресуде Бранимиру Главашу, али да ту одлуку хрватског правосуђа посматра и као човек и као Србин.

„После укидања пресуде Бранимиру Главашу, ја не знам шта остаје од пресуда због злочина над Србима. Не ради се само о пресуди Главашу, већ читавом низу одлука“, рекао је Селаковић новинарима у затвору у Сремској Митровици.

Селаковић се запитао да ли то значи да и Србија треба тако да се понаша у преговорима за Поглавље 23, које се односи на правосуђе.

„Ако је то идеал једне државе Европске уније, да ли треба на њега да се угледамо“, упитао је Селаковић.

Упитан да ли је Брисел реаговао на одлуку о укидању пресуде Главашу, Селаковић је навео да Брисел није реаговао „ни на много грђе ствари од тога“.

Подсетио да је, кад су се ћириличне табле у Вуковару скидале за мање од два сата од постављања, Брисел рекао да је то унутрашња ствар једне државе.

Ускоро нови Кривични законик

Министар правде у техничком мандату је рекао и да су завршене измене и допуне Нацрта кривичног законика Србије, којим ће бити пооштрене казне за породично насиље, док је другим законом регулисано и питање вршњачког насиља.

„У Кривичном законику интервенисали смо код оних делова где се изричу недопустиво ниске казне за породично насиље, чак испод законског минимума“, рекао је Селаковић новинарима у Сремској Митровици и додао да се тим изменама тежи да се казне изричу између законског минимума и максимума.

Напоменуо да је изменама Закона о организацији државних органа у сузбијању насиља у породици бити третирано и вршњачко насиље јер, како је навео, проблем треба решавати у самом старту.

Према његовим речима, вршњачко насиље креће управо из породице у којој се дешавало насиље.

Министар је навео да је поменути закон садржи организационе одредбе о вршњачком насиљу, као и да такозвани Алексин закон, који како је рекао, заслужује расправу пред посланицима.

ПОСТАВИ ОДГОВОР

Please enter your comment!
Please enter your name here