Реакција Брисела на писмо које је упутио премијер Србије Александар Вучић, којим упозорава европске институције на антисрпску политику Хрватске, звучи строго формално и штуро јер се не оглашавају они којима је писмо упућено, каже за РТС министар правде Никола Селаковић.

Портпаролка Европске комисије маја Коцијанчич потврдила је да је писмо премијера Вучића стигло и да „Европска комисија очекује од свих, како од земаља чланица ЕУ, тако и од земаља које су на путу за чланство, да поштују своје обавезе и принципе помирења, добросуседсдских односа и регионалне сарадње“.

Иако је портпаролка ЕК реклоа да је ово тек први коментар и да ће комплетан тек стићи министар правде Никола Селаковић је рекао гостујући у Дневнику РТС да је изостала реакција европских званилчника којима је писмо упућено.

„Реакција из Брисела звучи као строго формална јер се оглашава порпарол а не они којима је писмо упучено. Србија у овој врсти дипломатског конфликата никаквим својим поступком није испровоцирала овакве поступке Хрватске а са друге стране ми не видимо никакво, не извињење већ отклон од подизања споменика једном терористи а при том нема никакве реакције ни од ЕУ“, каже Селаковић.

Министар правде каже да жели да верује да ће другачије реакције бити јер свака врста рехабилитација антицивилизациских тековина свакако није нешто зашта се ЕУ залаже.

Као и премијер Вучић ни министар правде не верује да ће се подизањем споменика Миру Баришићу завршити низ провокативних потеза из Хрватске.

„Што више се понавља ово лудило оно све мање може да се контролише. Желим да се ово заврши што пре јер Србија није давала никаквог повода за ово што се дешава али се бојим да се ово отрже контроли због чега је и потребан глас из Брисела који ће да каже престаните са величањем терориста и неонацистичких идеологија“, рекао је Селаковић.

Када је реч о захтеву Трибунала из Хага да Србија промени закон како би могла да изручи троје радикала Трибуналу министар правде каже да је покушај својеврсног притиска.

„Хашки трибунал је задужен за оно што је прописано његовим Статутом. Наш Закон о сарадњи са хашким Трибуналом донет је у сарадњи са представницима тог трибунала. Таква пракса није забележена и потпуно је неприхватњљиво да се закон мења на захтев Трибунала. Ми смо тражили од трибунала да нам уступи тај предмет чиме смо показали добру вољу. Хаг овим покушава да скрене пажњу на себе јер му истиче време а није испунио сврху због кога је основан а то је успостављаљње међународне правде“, закључио је Селаковић.

РТС

ПОСТАВИ ОДГОВОР

Please enter your comment!
Please enter your name here