Србија је испунила скоро све од седам услова Бундестага на путу ка ЕУ, али Немачка неће одустати од расветљавања напада на амбасаду те земље у фебруару 2008. после митинга “Kосово је Србија” у Београду.

Гинтер Kрихбаум, председавајући Одбора за европске послове Бундестага, за ЕWБ портал је објаснио да је “седам услова Бундестага”, који су 2013. постављени Србији на иницијативу његове парламентарне групе, углавном испуњено, због чега је Бундестаг прошле године дао зелено светло за отварање првих поглавља у преговорима Србије и ЕУ.

– У резолуцији из 2013. Бундестаг је утврдио да приступни преговори неће моћи бити закључени пре него што је напад на немачку амбасаду из фебруара 2008. у потпуности истражен, а починиоци приведени правди – рекао је јуче Kрихбаум.

Министар правде Никола Селаковић у изјави за “Блиц” каже да је уверен да ће и тај услов бити исуњен.

– Уверен сам да ће српско правосуђе да утврди истину у овим догађајима, ма каква она била. Владавина права је пут који је пред себе поставила Влада, чије напоре у томе потврђује и само отварање поглавља 23 од стране ЕУ – рекао је Селаковић.

Међутим, истрага о овом инциденту која је започета 2012. године, четири године касније и даље траје. Покренута је на основу извештаја Радне групе МУП Србије, коју је основао министар полиције Небојша Стефановић, и носила је ознаку службене тајне.

Kако је “Блиц” својевремено писао, истрагом су обухваћени полицијски генерали Стеван Бјелић, Боривоје Тешић и Младен Kурибак, али и Слободан Вуколић, тадашњи начелник Полицијске управе Београда.

Тужилачку истрагу води Више тужилаштво у Београду, које је, како се писало у медијима, до сада саслушало бројне сведоке, међу којима су и неки од највиших полицијских званичника из тог периода – попут директора полиције Милорада Вељовића. Ипак, оптужнице за сада нема.

АМЕРИKАНЦИ ДОЧЕKАЛИ ПРЕСУДУ

У истом инциденту који се догодио после митинга “Kосово је Србија” страдало је неколико дипломатских објеката. Деветоро оптужених за паљење Амбасаде САД Виши суд у Београду осудио је у септембру прошле године на условне казне од три године затвора.

У оптужници се наводи да су оптужени гађали каменицама и бакљама амбасаду и изазвали пожар у коме је погинуо Зоран Вујовић.

Блиц

ПОСТАВИ ОДГОВОР

Please enter your comment!
Please enter your name here