Пре 17 година, у Старом Грацком код Липљана, убијено је 14 српских жетелаца. За тај, један од највећих злочина над Србима који се догодио после доласка Унмика и Кфора, још нико није одговарао. Код спомен-плоче у центру Старог Грацког, епископ рашко-призренски и косовско-метохијски Теодосије служиће парастос.

Четрнаесторица Срба из Старог Грацка убијена су на њиви током жетве 23. јула 1999. године. Убијена су четири члана породице Јанићијевић: Слободан, Миле, Момир и најмлађи Новица, који је имао само 17 година.

Рафалима су на лицу места покошени и Андрија Одаловић, браћа Јовица и Раде Живић, Станимир и Бошко Ђекић, Саша и Љубиша Цвејић, затим Никола Стојановић, Миодраг Тепшић и Милован Јовановић.

Убице српских жетелаца до данас нису откривене, као ни мотив убиства. Полиција Унмика је у октобру 2007. године ухапсила Мазљума Битићија, из села Велики Алас код Липљана, због сумње да је учествовао у том убиству.

Битићи је, услед недостатка доказа, после два месеца пуштен из притвора.

Породице убијених и даље чекају да злочинци буду приведени правди. Не гаје велике наде да ће овај злочин бити расветљен. Уверени су да се у албанској заједници зна ко је то урадио, али да се о овом, као и о другим послератним злочинима према Србима на Косову, ћути.

Оно што Срби у Старом Грацком и породице убијених жетелаца могу је да се једном годишње окупљају и полагањем венаца, подсете јавност на злочин који се догодио и који још није расветљен.

Убиство 14 жетелаца утицао је да се у Старом Грацком број Срба преполови. Данас их има стотинак у 50 кућа.

РТС

ПОСТАВИ ОДГОВОР

Please enter your comment!
Please enter your name here