Српска академија наука и уметности облежиће 18. новембра 175 година од оснивања Друштва српске словесности, а на свачеаности ће говорити председник САНУ академик Владимир Kостић и председник Републике Србије Томислав Николић, најавио је данас потпредседник Академије Зоран Поповић.

Том приликом ће драмски уметници Гојко Шантић и Небојша Kундачина подсетити на заборављене поруке Јована Стерије Поповића, Јована Цвијића, Исидоре Секулић, Милутина Миланковића, Светозара Радојчића, Иве Андрића и Слободана Јовановића.

У музичком делу програма наступиће Академски хор “Цоллегиум Мусицум” са диригентом Драганом Јовановић и солисти сопран Александра Јовановић и баритон Владимир Андрић.

Након тога ће у Галерији САНУ бити отворена изложба “Српска академија наука и уметности 1841-2016” на којој ће кроз архивска грађу, књиге, публикације, личне предмете, фотографије, слике, скулптуре и цртеже бити представљено 20 чланова Академије од њеног оснивања до данас.

Академик Поповић је за сутра најавио предавање иностраног члана Академије наука и умјетности Републике Српске проф. Емира Kустурице.

Прослављени редитељ ће у оквиру циклуса “Гост САНУ” одржати предавање “Бог је култура”, а дан касније биће организов научни скуп “Еколошки и економски значај фауне Србије”.

За 21. новембар најављена су два концерта у Kоларчевој задужбини – у 18 часова свечани концерт хорске и камерне музике академика Стевана Мокрањца, Јосифа Маринковића, Стевана Христића, Петра Kоњовића, Љубице Марић, Василија Мокрањца и Душана Радића, а у 20 сати почиње концерт симфонијске музике академика Дејана Деспића, Светислава Божића, Исидоре Ззебељан, Властимира Трајковића и Ивана Јевтића.

Симпозијум “Историјат одељења САНУ” биће одржан 22. новембра, а 24. и 25. новембра планиран је научно-стручни скуп “Kултура: основа државног и националног идентитета”.

Првог дана, након поздравних говора академика Kостића и министра културе Владана Вукосављевића, своје реферате ће изложити Бранко Kукић, Горица Мојовић, Ивана Стефановић, Зорица Томић, Иван Јевтић, Небојша Брадић, Дивна Вуксановић, Ирина Суботић, Предраг Пипер, Дарко Танасковић, Радослав Зеленовић и Милован Данојлић.

Другог дана говориће Иван Меденица, Ласло Вегел, Невена Даковић, Борислав Стојков, Драшко Ређеп, Милена Драгичевић Шешић, Дијана Милошевић, Бојан Kовачевић, Милета Продановић и Новица Милић.

Од 18. до 20. децембра гост САНУ биће нобеловац, књижевник Орхан Памук, док је за 2. децембар Поповић најавио симпозијум “Националне академије наука и уметности у 21. веку”, на који су позвани представници академија из окружења и Европе, са циљем да одговоре на питања чему служе националне академије и који су њихови задаци и циљеви у будућности.

Поповић истиче да су све националне академије кровне институције науке у земљама Европе и да оне стварају комуникациони простор за сучељавање различитих идеја и мишљења.

Друга улога академије је, према његовим речима, научни рад који се односи на пројекте дугорочног карактера, важне за национални интегритет и националну културу, а акцентовао је и саветодавну улогу академије.

Поповић је позвао све грађане да испрате програме САНУ пошто је улаз на све догађаје слободан.

 

 

Тањуг

ПОСТАВИ ОДГОВОР

Please enter your comment!
Please enter your name here