Srđan Majstorović iz Centra za evropske politike kaže da države Zapadnog Balkana u narednom periodu imaju priliku da se legitimišu kao ozbiljni kandidati za EU, time što će rešiti međusobne nesuglasice, dok politikolog Filip Balunović smatra da ta šansa neće biti iskorišćena jer je konflikt političkim elitama u regionu kao vazduh.
“Sa ovakvom vlašću nemamo šanse”
Region Zapadnog Balkana, uprkos političkim, ekonomskim i društvenim izazovima sa kojima se suočava, mora da se posveti izgradnji dobrih odnosa, stabilnosti i napretku, zaključak je razgovora predsednika Vlada Srbije i Albanije, Ane Brnabić i Edija Rame na konferenciji u Maroku.

Srđan Majstorović kaže za N1 da pitanje odnosa Srbije i Albanije definiše budućnost regiona, jer je reč o dve najrasprostranjenije nacije koje žive u različitim državama i ističe da su na delu prvi koraci u konstruktivnom dijalogu, i da više nema monologa “gde vičemo jedni na druge”.

Ceo region ima zajednički interes, a to je članstvo u EU, smatra Majstorović i poručuje da će u narednom periodu Unija biti fokusirana na svoje probleme i pitanje života posle Bregzita što je, kako kaže, šansa da Zapadni Balkan “proda uspeh”, odnosno da se pokaže kao sposoban da rešava sopstvene probleme.

Zato je, kako kaže, važno da Beograd i Priština uspeju u dijalogu, da Makedonija i Grčka reše spor oko imena, kao i da Albanija i BiH reše svoje unutrašnje probleme.

– U narednih godinu i po do dve mnogo toga će se dešavati. Sledi serija balkanskih predsedavanja, prvo Bugarska, pa Austrija, pa Rumunija u periodu kada se završava Bregzit. Na kraju rumunskog predsedavanja EU će biti drugačija – ističe Majstorović.

Politikolog Filip Balunović, s druge strane, smatra da region neće iskoristiti tu šansu, uzimajući u obzir ko su političke elite na Balkanu. One, prema njegovim rečima, vladaju upravo zato što su odnosi u regionu takvi kakvi jesu.

– Potrebno je u regionu imati ljude koji žele da integrišu narode koji imaju zajedničke probleme, ali elitama je to vazduh – one ostavljaju prostor za konflikt koji je uvek potreban kad zagusti -upozorio je on.

Balunović smatra da ne treba očekivati da Srbija preko noći uvede sankcije Rusiji.

– Nakon tih sankcija svi su izgubili i pitanje je vremena kada će se ti odnosi odmrznuti. Kada Srbija bude pristupala EU to će biti davno zaboravljeno pitanje – očekuje Balunović.

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here