Прво филмско остварење о страдању и најбруталнијим злочинима над недужним становништвом који су се дешавали у концентрационом логору Јасеновац ускоро ће угледати светло дана. Филм који приказује потресну причу о старцу Вукашину из Kлепаца и његовом крвнику, кољачу Жилету Фригановићу, ускоро ће имати своју премијеру, најпре на фестивалима, а потом и у биоскопима.

На овај играни филм српска јавност чекала је 70 година. Филм је урађен у продукцији „Анти цензура”, а снимала га је млада ауторска и глумачка екипа која кроз филм истражује порекло зла у људима, психолошко стање и болесни унутрашњи свет усташког кољача.

Мотив за настанак дела по речима редитељке и сценаристе Светлане Петров била је потреба да се исправи неправда према жртвама ,а нове генерације упознају са страхотама јасеновачких жртава.

„Прва трећина – опроштај као казна“ је играни филм заснован на стварном догађају у којем је злочинац Жиле Фригановић 1943. године зарад опкладе за неколико часова сурово и мучки заклао 1100 Срба. Оно на шта није био спреман и што је унело пометњу у његов кољачки поход, била је невероватна смиреност старца Вукашина Мандрапе. Чак ни страшна мучења нису могла да натерају старца да изговори „Живио Анте Павелић“ на шта је Фригановић покушао да га примора.

Уместо тога, у тренутку када се његов џелат припремао да му одузме живот, старац Вукашин је рекао „Само ти, дијете, ради свој посао“. То је била кап која је прелила чашу. Kољач је старцу ископао очи, раскомадао срце, преклао грло од ува до ува и ногама га шутнуо у јаму. Тада је зауставио свој крвави пир, али никада више није имао мира, нити је више могао да „обавља свој посао“.

Филм је сниман у септембру и октобру 2015. у Панчеву и Банатском Новом Селу. Главне улоге су поверене Предрагу Kотуру,Ненаду Хераковићу,Владану Јаковљевићу и Александру Вукелићуа у филму је добио улогу млади Борислав Врањеш.

Премијера планирана за крај 2016

https://youtu.be/d_Q24xPX_E4

 

Режија и сценарио: Светлана Петров
Извршни продуцент: Милан Зарић
Продуцент: Бојан Бабин
Директор фотографије: Игор Лепедат
Сценограф и костимограф: Георге Помама

Интермагази

1 КОМЕНТАР

  1. Драга браћо и сестре,

    обавјештавамо Вас да је на Сретење Господње 2015.године почео са радом нови патриотски сајт patriota-srb.wix. Намијењен је за очување Православља, Србства, Ћирилице и свих оних вриједности које су красиле наше славне претке кроз историју.
    Ако мислите да је сајт добар, ширите даље.

    Свако добро!
    http://patriota-srb.wixsite.com/dobrodosli

ПОСТАВИ ОДГОВОР

Please enter your comment!
Please enter your name here