Америчка Национална нуклеарна безбедносна администрација (ННСА) објавила је да је успешно тестирала модернизовану нуклеарну бомбу у Невади, преноси “Раша тудеј”

“ННСА и Америчко ратно ваздухопловство завршили су први квалификациони тест Б61-12 нуклеарне бомбе 14. марта у тест зони Тонопа у Невади”, наведено је у саопштењу.

Тест је осмишљен како би проценио “не нуклеарне функције” оружја и способност Ф-16 авиона да пренесу и прецизно погоде циљ, што је и на крају успешно изведено.

– Успех овог тестирања обезбедио је кључне квалификационе податке како би се потврдило да дизајн задовољава војне потребе – рекао је генерал Мајкл Лутон, званичник ННСА.

Бомба Б61-12 је модерна верзија Б61, која представља основу нуклеарног арсенала САД, а верује се да је замишљено да дође и до потпуне замене за евентуалну будућу употребу.

Амерички председник Доналд Трамп подржао је амбициозни и финансијски захтевнији план модернизације нуклеарног оружја САД који је започет од стране његовог претходника.

До сада су одрађена три успешна развојна тестирања 2015, а овај је први у серији која би требало да траје наредне три године са прегледом завршног дизајна заказаног за септембар 2018. и прве производне јединице која би требало да буде готова до марта 2020. године, јавља “РТ”.

Подсетимо, Сједињене Америчке Државе јуче су бациле до сада највећу бомбу коју имају у свом арсеналу, а да не подразумева нуклеарно наоружање, на Авганистан.

 

Russia Today

ПОСТАВИ ОДГОВОР

Please enter your comment!
Please enter your name here