ШЕФ кабинета Колина Пауела из времена када је био на челу Стејт департмана – Лоренс Вилекерсон изјавио је да је директор CIA Џон Бренан „несумњиво имао улогу“ у покушају државног преврата у Турској.

Објаснио је да је уверен да су Бренан, а и неки други у Вашингтону, знали шта ће се догађати у Турској. Притом је нагласио:

„Апсолутно је јасно да смо ми (Сједињене Државе) са свим тим имали неке везе. Или смо по затвореним каналима саветовали (Турцима) да се уздрже – што се догађа с времена на време – или смо том (пучу) јако допринели. Или је било нешто између то двоје“.

Виилкерсон је навео да САД „одавно користе државне преврате“ у свом интересу. Чак је указао да је то за Американце „стандардни политички и војни механизам са обарање проблематичних влада земаља чији интересу су непријатељски према Сједињеним Државама“.

Вилкерсон је открио да је Бил Кејси – директор CIA у време владавине Роналда Регана – органзовао 58 тајних операција.

У наставку је рекао: „Помислите само да ће ваша деца и унуци кроз 25 година читати о ономе што се на том плану сада догађа, као што ми сада читамо о свргавању иранског премијера Мохамеда Мосадика до којег је дошло, да подсетим, 1953. године. Не чини ли вам се да је нешто слично могло да се догоди или да се догађа у Каракасу и Киневу, у Анкари, Дамаску и Багдаду“.

Вилкерсон је био шеф Пауеловог кабинета од 2002. до 2005. године.

Факти

ПОСТАВИ ОДГОВОР

Please enter your comment!
Please enter your name here