Специјални представник америчког Стејт департмента за енергетику Амос Хохштајн сматра да ће у случају реализације гасоводног пројекта „Северни ток 2“ украјинска економија пропасти.

Говорећи са новинаром листа „Еуроактив“, Хохштајн је истакао да ће Украјина изгубити приходе у износу од две милијарде долара, чим изгуби статус транзитне земље за руски гас.

„Повлачи се две милијарде долара прихода из нестабилне украјинске економије у тренутку када међународна заједница покушава економски да подржи Кијев. Како ћете се опоравити од тога? Одговор је једноставан — никако. Привреда ће пропасти“, нагласио је Хохштајн.

Он је додао да не сматра да Русија покушава да науди Словачкој, али „Москва, можда, о томе и не размишља“. Хохштајн подсећа да Братислава сваке године добија милијарду долара од транзита руског природног гаса и буџет Словачке ће такође остати без тих прихода у случају раскида постојећег уговора.

Представник Стејт департмента је уверен да би било погрешно разматрати „Северни ток 2“ као мали, изоловани пројекат. Он сматра да ће пројекат имати велики утицај на целу Европу и да ће чак обновити линију која је делила Европу у времену Хладног рата, али не у војном, већ у економском погледу.

„Не мислим да је то у интересу Европе и Сједињених Америчких Држава“, закључио је Хохштајн.

Пројекат „Северни ток 2“ предвиђа изградњу две линије гасовода општег капацитета 55 милијарди кубика гаса годишње од обале Русије преко Балтичког мора до Немачке.

Почетком маја амерички државни секретар Џон Кери је изјавио да су САД забринуте због пројекта и да сматрају да ће тај гасовод имати негативан утицај на Источну Европу.

Раније је министар спољних послова Русије Сергеј Лавров изјавио да је „Северни ток 2“ чисто комерцијални пројекат и да покушаји да се он блокира имају политички карактер, а да САД преко својих посебно блиских пријатеља покушавају да створе потешкоће.

Спутњик

ПОСТАВИ ОДГОВОР

Please enter your comment!
Please enter your name here