Фото: Минобороны России

На Војномедицинској академији у Београду одржан је састанак у вези са ангажовањем руских војних стручњака, који су јуче и данас стигли из Москве, као и технике и опреме за пружање помоћи у борби против вируса корона, саопштило је Министарство одбране Русије.

Састанку су присуствовали представници Министарства одбране и Министарства здравља Србије, а са руске стране официри штаба оперативне групе која је стигла у Београд.

Сачињен је план рада, одређена су насеља и објекти где ће бити ангажовани руски лекари и јединице за Радиојациону хемијску билошку заштиту (РХБ).

Планирано је да тимови лекара и медицинских сестара обуче српске лекаре који директно раде са пацијентима оболелим од вируса корона и да им пруже помоћ у организацији лечења и карантина.

Како је предвиђено, две екипе лекара ће остати да раде у Београду, где је ситуација најсложенија. Пет екипа ће бити упућено у Ниш, Кикинду, Ваљево и Ћуприју, наводи се у саопштењу руског Министарства одбране.

Планирано је да стручњаци за РХБ заштиту и још један тим лекара буду упућени у Бачку Тополу, где се у изолацији налазе српски војници који су били у контакту са зараженима.

Две групе стручњака за РХБ заштиту биће ангажоване у Гинеколошко-акушерској болници „Народни фронт“ и Клиничко-болничком центру „Драгиша Мишовић“ у Београду.

Гости из Русије су информисани о актуелној ситуацији у Србији, као и мерама које је држава предузела у борби против ширења вируса корона, а заменик начелника Генералштаба војске РС генерал-мајор Петар Цветковић и државни секретар Министарства здравља Берислав Текић захвалили су се генерал-мајору Михаилу Чернишову на томе што је Русија указала помоћ Србији.

Из Русије у Србију је јуче и данас слетело 11 руских авиона Ил-76 са тимовима лекара и стручњака, опремом и техником, како би пружили помоћ у борби против вируса корона.

Спутњик

ПОСТАВИ ОДГОВОР

Please enter your comment!
Please enter your name here