Једну од најважнијих тема које су разматране 15. јула на радном заседању Светог Синода Руске Православне Цркве који је одржан под председавањем Његове Светости патријарха Московског и целе Русије Кирила у Даниловом манастиру у Москви представљало је питање става Руске Православне Цркве према сабору који је одржан на Криту 18-26. јуна ове године.

Свети Синод је мишљења да сабор који је одржан на Криту, а на којем су учествовали поглавари и архијереји десет од петнаест аутокефалних Православних Помесних Цркава представља важан догађај у историји саборског процеса, али је у одлуци Синода истакнуто да је основу за општеправославну сарадњу у току целог саборског процеса чинио принцип консензуса.

Међутим, одржавањем Сабора без сагласности низа аутокефалних Православних Цркава овај принцип је прекршен.

Стога је Свети Синод мишљења да се Сабор који је одржан на Криту не може сматрати свеправославним, и да документа која су на њему усвојена не изражавају општеправославни консензус.

Одлучено је да документа која су разматрана и усвојена на Криту буду предата на проучавање Синодалној библијско-богословској комисији која ће након тога доставити закључке Светом Синоду Руске Православне Цркве.

Православље.ру

ПОСТАВИ ОДГОВОР

Please enter your comment!
Please enter your name here