НАТО упозорава да Русија намерава да направи војну базу у Босни и Херцеговини, тачније у Републици Српској и да ће она бити претња њиховом Бондстилу на Косову.

Они тврде да је америчка база на Косову, која је једна од највећих њихових база изван граница САД-а, на мети Русије и да Путин по сваку цену жели да се војно устоличи у готово у срцу Европе.

Руска база могла би да буде у Маховљанима, код Бањалуке. Са те позиције Москва ракетама може да контролише готово читаву Европу, а посебно Јадранско море. Русија на овај начин, сазнајемо, жели да компензује улазак Црне Горе у НАТО.

Подсетимо, Русија има већ хуманитарни центар у Нишу, за који НАТО упорно тврди да је тајна база Русије у овом делу Европе и Балкана.

Велике западне силе, због тога, од Србије траже да се затвори Српско-руски хуманитарни центар у Нишу, јер је, како тврде, то база за руске шпијуне, а не објекат за помоћ становништву у ванредним ситуацијама и обуку.

С друге стране, Москва од Београда захтева да реши статус њихове базе у Нишу, на исти начин на који је решено транспорт НАТО војника кроз нашу земљу, што значи да и руски војници имају дипломатски статус и да буду изузети од кривичног гоњења у Србији.

Ову причу актуелизовао је министар спољних послова Ивица Дачић које рекао да је споразум на чекању од 2014. године и да ће о његовом потписивању са премијером Александром Вучићем разговарати ових дана.

Он је нагласио је да Русија више не издваја новац за центар у Нишу због нерешеног дипломатског статуса и да би требало то решити или га затворити.

Извор: Револуција

ПОСТАВИ ОДГОВОР

Please enter your comment!
Please enter your name here