УБИСТВО генерала Валерија Асапова у Сирији било је могуће због издаје – изјавио је заменик председника комитета за одбрану и безбедност Савета Федерације (горњег дома руског парламента) Франц Kлинцевич.

Чак је нагласио: „Постоје проверени и прецизни подаци да се радило о издаји… За издајницима се трага и биће нађени у најскорије време“.

Генерал Асапов је био на челу руских војних саветника у Сирији а погинуо од поготка мине испаљене са положаја Исламске државе док се налазио на командном положају сиријске армије.

7577_1

Са тог командног пункта се руководи операцијом ослобађања Деир-ез-Зора, великог града на Еуфрату.

Претходно је радио „Говорит Москва“ објавио да се „могло радити о издаји“.

Руска државна агенција РИА Новости објавила је у међувремену да је сиријска државна истрага већ потврдила верзију да је неко дојавио терористима координате за гађање:

„Постоје докази да су они који су испалили мину имали дојаву где се налази генерал Асапов“.

Минобацачки напад је био сумњиво изненадан и сумњиво прецизан. А верзија сиријске војне контраобавештајне службе о „издаји“ подразумева да је неко ИД јавио не само тачно место (координате) где се Асапов налазио него и – тачно време за испаљивање мине.

Оперисање термином „издаја“ подразумева и да сиријски контраобавештајци на основу првих резултата истраге сматрају да је издао неко од Сиријаца.

Истрагу води Главна управа безбедности (Идарат ал-Амн ал-Ам), што додатно потврђује да се ради о „унутрашњој истрази“.

С обзиром да је Асапов убијен једном једином испаљеном мином – постоје и претпоставке да је та мина могла бити навођена на конандни пункт помоћу беспилотне летелице.
о је технички могуће, али не може га извести баш сваки терористички одред.

У сваком случају, да би било изведено – Асапов је морао у моменту испаљивања мине бити „обележен“ зраком дрона јер је то једини сигуран начин да једна мина непогрешиво погоди циљ.

Kо је могао издати генерала Асапова?

У кретање руског генерала било је укључено до 200 Сиријаца: официри са којима је планирао војне операције, њихови ађутанти, војници који су били на располагању командном пункту, плус – десетине житеља Деир-ез-Зора чије су куће биле у непосредној близини…

Наћи „иглу“ у том пласту неће бити нимало лако. Поготово што ће сиријска државна безбедност још месецима ловити агенте Исламске државе међу цивилима у ослобођеном Деир-ез-Зору…

Заменик шефа руске дипломатије Сергеј Рјабков изјавио је да је смрт генерала Асапова цена коју је Русија платила за дволичну политику Сједињених Држава у Сирији и поводом кризе на Блиском Истоку.

 

 

(Факти)

ПОСТАВИ ОДГОВОР

Please enter your comment!
Please enter your name here