Посланици Скупштине Србије расправљају данас о избору нове владе, пошто је мандатар Александар Вучић јуче, током шест сати излагања, представио програм који као главни циљ, како је рекао, има просперитет и подизање животног стандарда свим грађанима.

16.55 Живковић: Мандатар вређа посланике, опомените га

Посланик Нове странке Зоран Живковић тражио је од председнице парламента Маје Гојковић да упозори мандатара Александра Вучића да не вређа посланике и да им се не обраћа лично и по имену.

– Мандатар је више пута, обраћајући се посланицима, употребио речи: ништа не зна, лаже, краде, нема појма – указао је Живковић и подсетио да мандатар треба да зна да је он гост у Скупштини, а да су посланици домаћини.

16.50 За Kосово и Метохију издвајамо 500 милиона евра

– Србија издваја 500 милиона евра годишње за Kосово и Метохију, а ви кажете да нисмо институционално присутни тамо. Па преко чега издвајамо те паре – казао је Вучић.

15.45 Вучић: Немојте да цокћете ви што крадете

Мандатар Александар Вучић је у једном тренутку, док је одговарао на критике опозиције, на добацивања посланика поручио: „Немојте да цокћете ви што крадете“.

На аплауз посланика СНС, Вучић је додао: „Они и кад краду то раде са осмехом, па и цокћу са осмехом“.

16. 35 Србија би нестала да је садашња опозиција победила на изборима

У одговору Бошку Обрадовићу, Вучић је рекао да би Србија нестала у року од 24 сата да су сада опозиционе странке победиле на изборима. Он му је поручио да се снага мери аргументима, а не децибелима.

– Бела куга јесте веома озбиљан проблем и немамо готово решење, досадашња нису довољно уверљива. Зато смо се договорили да се један члан владе бави тиме. Да видимо шта држава може да уради, гледајући решења других држава – рекао је Вучић, одговарајући Бошку Обрадовићу из Двери и поручио му да понуди решење за проблем, а не што само тражи још администрације и оснивање министарства за бригу о породицу и министарства за дијаспору.

– Не знате шта ћете од својих измишљених прича у које сте сами поверевали. Измислили сте да се не срећем са Србима ван Србије. Нема земље у којој се нисам састајао са Србима – казао је Вучић.

За критике да води неолибералну политику, рекао је да то никада неће бити спроводиво у Србији.

Наводећи да није никакав лобиста, па ни за ГМО, Вучић је казао да када је говорио о чери парадајзу није направи никакав лапсус и да није рекао глупост када је говорио о производу насталом мутацијом рибе лист и парадајза.

Вучић је истакао да се нигде није догодило да радници на свом радном месту носе пелене јер не смеју у тоалет.

– Нигде се то није договдило, измисли сте. То је лаж – казао је мандатар.

Он је Обрадовићу рекао да није обавештен јер се многе земље развијају на страним инвестицијама и поменуо Маршалов план и Немачку.

Такође је казао да ЕУ није опљачкала Србију и да је само за поплаве поклонила 120 милиона евра бесповратно. Затражио је од Обрадовића да каже шта је то ЕУ узела од Србије.

16.20 Вучић: Тренутно решење за Kосово је признање али ми то нећемо

– Једино тренутно решење за Kосово и Метохију, које би пресекло Гордијев чвор, било би да Влада Србије призна независност Kосова-Ипак, то не може и неће да учини, поручио је мандатар Александар Вучић. Целу изјаву прочитајте ОВДЕ

16.15 Двери: Вучић владао шест месеци без икакве контроле, он је Динкићевац

Шеф посланичке групе Покрета Двери Бошко Обрадовић изјавио је у расправи о избору нове владе да ово није нова влада већ најобичнија реконструкција досадашње.

Обрадовић је упитао Вучића зашто је онда ишао на ванредне изборе и да ли је то да би оправдао избор лоших министара и да би добио шест месеци апсолутне власти без икакве контроле.

– Ви сте владали шест месеци без икакве контроле – казао је Обрадовић Вучићу.

Он је оптужио Вучића да у експозеу нема ничега што је неопходно за развој и напредак Србије и решавање горућих проблема, почев од демографског изумирања, заштите породице лобиста, а да се јуче појавио у парламенту као лобиста за ГМО.

– Kо је то опљачкао Србију у претходном периоду, зашто није у затвору. Постоје две Србије, једна у вашем експозеу, а друга у реалности. Ви сте стечајни управник Србије. Ви сте економски гледано Динкићевац, зато није ни случајно то што сте окружени кадровима УРС и ДС – казао је Обрадовић.

Наводећи да цени Вучићеву марљивост и радну енергију, али му је замерио да све време народ критикује да је лењ, а сам је цео живот на државној плати.

– Треба нашим привредницима да се поклањате а не само страним инвеститорима који су дошли да нас пљачкају. Kажите ми коју су то државу подигли и развили страни инвеститори – казао је Обрадовић, оштро критикујући Вучића, његову политику и експозе.

Такође је позвао Вучића да се води политиком мање ЕУ а више Русије, јер нас је ЕУ опљачкала кроз ССП. Зато Двери неће гласати за нову владу је, неће донети никакав бољитак грађанима.

16.00 Вукомановић: СПС спремна за разговоре о промени Устава

Посланица Социјалистичке партије Србије Дијана Вукомановић изјавила је данас да је та странка спремна да разговара о промени Устава Србије оценивши да није никаква, како је навела, јерес мењати највиши правни акт дражве. Она је указала да је Словенија током европског пута два пута мењала устав.

Миливојевић је казао да је Вучић током излагања експозеа имао много „неукусних опаски“ и да је настојао да себе представи као „некога ко је сам изашао на грудобран“, док „у скупштинским клупама седе неки имагинарни непријатељи“.

15.55 Миливојевић: Грађане занима да живе боље

Аналитичар Цвијетин Миливојевић оценио је данас да је излагање експозеа „остало у сенци начина на који је изложен“, а да грађани Србије нису могли да чују одговор ни на једно суштински важно животно питање, већ само „драматично понављање резултата“.

Миливојевић је агенцији Бета рекао да грађане занима да ли ће Србија признати Kосово или не, али да их првенствено интересује да ли живе добро.

15.50 Драма Игора Бечића у скупштини

Kако „Блиц“ сазнаје, посланик СНС Игор Бечић је након паузе имао праву малу драму јер је, на кратко, загубио телефон.

Бечић је, наиме током паузе сишао у скупштнски ресторан на ручак, након што је седница настављен, у скупштинској клупи је схватио да му нема телефона.

– У тренутку је пребледео, Али се сетио одмах да би можда могао да буде у ресторану, или да га је заборавио или да му је испао- прича извор „Блица“.

Неколико минута касније, у ресторан је сишла и његова колегиница која је потражила телефон, у чему су јој помогли и конобари, тако да је Бечић убрзо поново добио свој телефон.

15.47 За расправу се пријавило 16 шефова посланичких група и 86 посланика

Према незваничним информацијама, расправа о избору нове владе могла би да потраје до поноћи, судећи по броју пријављених говорника. Поред 16 шефова посланичких група, за расправу се пријавило 86 посланика.

Зато се очекује да ће гласање о новој влади бити заказано за сутра, пошто Вучић у петак путује у посету Аустрији.

15.45 Вучић: Ускоро решење продаје земље странцима

Одговарајући на примедбе посланика ДСС Милана Лапчевића да Србија не сме да продаје земљу странцима, Вучић је рекао да ће то бити решено ускоро и да треба имати у виду инвестиције.

– А ко даде Ивици Тодорићу (власнику Агрокора) онолику земљу у Војводини, ја или ви – упитао је Вучић Лапчевића.

15.40 Живковић: Једини циљ експозеа је био да траје шест сати

Посланик Нове странке Зоран Живковић каже да је једини циљ експозеа, који је у парламенту представио мандатар Александар Вучић, био да он траје шест сати.

Аргументи Вучића су, оцењује Живковић на нивоу – држава, то сам ја, и додаје да Србија има никад већи јавни дуг, најниже плате у региону, најмање сигурности за раднике, најниже инвестиције, одустајање инвеститора, лоше путеве. Више прочитајте ОВДЕ

15.36 Устав нећемо мењати на силу, мора уз најшири договор

Мандатар Александар Вучић рекао је у Скупштини Србије да у експозео није говорио о промени Устава, зато што то није ствар одлуке нове владе, већмора да буде производ најширег политичког договора највећег дела политичких чинилаца у земљи.

– Устав се доноси за наредних 20-30 година а не за две-три и зато не може да се мења на силу. нећемо да доносимо неки октроисани устав. Ако се договоримо променићемо га, а ако не, ништа – казао је Вучић.

Он је рекао да промена Устава јесте услов за улазак Србије у ЕУм али да ће о томе бити речи када будемио пред вратима ЕУ.

15.30 Вучић: Дејтонски споразум је свето писмо којим се штите Срби

Мандатар Александар Вучић изјавио је у Скупштини Србије да је Дејтонски мировни споразум свето писмо које штити српски народ у БиХ и Републику Српску, баш као што се Бриселским споразумом штите интереси српског народа на Kосову и Метохији и суверенитет Србије. Више о томе читајте ОВДЕ

15.20 ДСС: Експозе пун демагошких фраза

Заменик шефа посланичке групе Демократске странке Србије Милан Лапчевић тражио је од мандатара да објасни зашто је тако дуго чекао на формирање владе, с обзиром да има апсолутну већину и ако је било притисака са странке, од кога.

– У историју ће ући као негативно да сте ви излагали експозе шест сати, а за расправу свих посланика је остављено пет сати. Требало је дуплирати време за расправу – казао је Лапчевић.

Он је казао да је експозе био пун демагошких фраза и набрајања шта је све урађено, уместо стратешких планова и циљева.

Замерио је мандатару што није говорио о промени уставу и питао како планира истовремено да иде ка ЕУ и да развија добре односе са Русијом.

Лапчевић је поручио да се ДСС не слаже са страшким опредељима које је Вучичћ изнео и да неће подржати избор нове владе, јер је то иста влада као и до сада, са министрима од којих ниједан не долази јужно од Београда.

15.05 Настављена седница после паузе

Скупштина Србије наставила је после једночасовне паузе расправу о избору нове владе.

Током преподневног дела рада посланици опозиционих партија – Социјалдемократске странке, Либерално демократске партије и Лиге социјалдемократа Војводине изјаснили су се против избора нове владе, док су је подржали представници владајуће коалиције – Савеза војвођанских Мађара, Нове Србије и Јединствене Србије.

Опозиција сматра да је представљени програм владе безразложно дугачак, празан и да у њему нема конкретних мера које би допринеле побољшању живота грађана у Србији.

14.28 Ресторан пун, посланици на ручку

Посланици паузу скупштинског заседања углавном проводе у ресторану. Муамер Зукорлић, тако, пије кафу са Зораном Живковићем. Мало потом придужио им се и Чедомир Јовановић.

Блиц

ПОСТАВИ ОДГОВОР

Please enter your comment!
Please enter your name here