Нови „рат“ СНСД и СДС због наредбе о ангажовању оружаних снага БиХ на комеморацији у Сребреници. Додик: Нови доказ подаништва Срба у Сарајеву. Јеринић: Одлуку је потписала министарка Пендеш
Наредба о ангажовању ресурса и војника Оружаних снага БиХ у организацији комеморације поводом 21 – годишњице „геноцида над Бошњацима Сребренице“ изазвала је нову, оштру свађу на релацији СНСД – СДС. И док први тврде да је и ово „доказ издаје у Сарајеву“, у СДС кажу да је реч о изборним лажима СНСД и да њихови људи нису дали сагласност, нити потписали тај документ у којем се користи такав термин.

У овој одлуци Министарства одбране БиХ, коју је објавио РТРС, за посланике СНСД неприхватљива је управо реч „геноцид“, јер истичу да ни РС ни Савет безбедности УН никада нису пристали на ту квалификацију, па би тај став морали да поштују представници Савеза за промене у Сарајеву.

У СНСД кажу да је за пропуст одговоран заменик министра одбране БиХ Борис Јеринић. Наводе да је наводно наредбу о ангажовању људства и ресурса потписао први човек Оперативне команде ОС БиХ генерал-мајор Драган Вуковић, а по одобрењу Министарства одбране БиХ.

Због ове одлуке, председник РС Милорад Додик оштро је осудио понашање српских представника у овом министарству. Додик је оценио да је „подаништво“ постало пракса, што су доказали и овим случајем.

– Геноцид је чисто политички захтев Бошњака, који желе да с тим уђу у процесе даље дисквалификације РС. Ако неко од Срба то учини, онда је он на том фону, без обзира на то да ли је то потписано случајно или намерно. Случајност овде не постоји, јер се случајно не могу дешавати озбиљне ствари. То је за сваку осуду – рекао је Додик за РТРС.

Посланик СНСД у парламенту БиХ Душанка Мајкић казала је да је МО једини ресор који има два заменика, што значи да су у руковођењу заступљена сва три народа.

Не би МО БиХ могло потписати ниједан документ да претходно на њега нису дала сагласност оба заменика – додаје Мајкићева.

Међутим, заменик министра одбране БиХ Борис Јеринић каже, за „Новости“, да је реч о невиђеној лажи СНСД.

– Никада нисам дао сагласност нити потписао било какав документ у којем пише геноцид. Као одговоран човек и представник РС у институцијама БиХ, никада нећу ни дати потпис на такав документ. Ту наредбу је потписала министарка одбране БиХ Марина Пендеш, без мог знања и сагласности – рекао нам је Јеринић. – Жалосно је и трагично да људи из СНСД који су упетљани у бројне афере причају о моралу.

И српски генерал Драган Вуковић каже, за „Новости“, да није ставио потпис на спорни документ.

– Већ месец дана сам на годишњем одмору и одговорно тврдим да нема мог потписа на том документу. Одлука је дошла из Министарства одбране и потом је потписана у Заједничком штабу Оружаних снага БиХ – рекао је Вуковић.

ДОДИК ЗАХВАЛАН ЦРНАТКУ

ПРЕДСЕДНИК РС је захвалио министру иностраних послова БиХ Игору Црнатку што је, како каже, имао довољно храбрости да обустави ангажовање службеника Министарства иностраних послова на обележавању годишњице страдања Бошњака у Сребреници за разлику од српских представника у МО БиХ.

Вечерње Новости

ПОСТАВИ ОДГОВОР

Please enter your comment!
Please enter your name here