Полицијској управо Стари град у Београду поднет је захтев за одобрење окупљања ратних ветерана Србије у суботу 5. октобра са почетком у 12 часова испред Скупштине.

Подносилац захтева је ветеран Ненад Станић учесник ратова у Босни и Херцеговини и на Косову и Метохији.

На основу закона о јавном окупљању, ради изражавања својих мишљења, ставова и захтева у вези угрожених и ускраћених људских права, мирно и слободно, у суботу 05.10. 2019. године, у 12:00 часова, на платоу испред Народне Скупштине Републике Србије, војни и полицијски ратни ветерани, ратни инвалиди, породице погинулих бораца, скупиће се самостално, без политичке или било какве друге припадности.
Наглашавамо једину припадност Отаџбини, и народу за који смо се у овим последњим ратовима и борили.
Циљ скупа је да се од надлежних државних институција тражи хитно решавање одређених захтева који се тичу целе борачке популације и вишедеценијских ускраћених људских права, људских права по угледу на свет и најближу околину.

Захтеви су следећи:

1. Предлог нацрта закона о борачко-инвалидској заштити да се повуче из процедуре, да се понови расправа и да се формира нова радна група.
2. Посттрауматски стресни поремећај – ПТСП, и остале болести које ПТСП проузрокује, да се апсолутно скине досадашње ограничење од 5. година за остваривање борачко инвалидских права.
3. Дан ратних ветерана на Видовдан да се обележава као државни празник.
4. Борачки додатак за ветеране до 60. године живота, а после 60. године борачка пензија, без обзира на материјални и социјални статус.
5. Националне пензије за све ратне војне инвалиде и породице погинулих бораца.
6. Да се формира посебно борачко министарство и да министар буде доказани ратни ветеран.
7. Да се доказаним дезертерима укину сва борачка права.

Пошто су учесници скупа социјална категорија грађана и нису у могућности да плаћају такозвана приватна обезбеђења, сами ће организовати редарску службу којом ће руководити Ненад Станић.
Скуп ће трајати до испуњења захтева.
Процењен број учесника је око 100 људи. У случају било каквих промена обавештаваћемо надлежну полицијску управу и остале државне органе.”

У Београду Дана, 30.09.2019.
Одговорно лице: Ненад Станић

ПОСТАВИ ОДГОВОР

Please enter your comment!
Please enter your name here