Mala grupa hodočasnika Rumunskim manastirima 2010 godine posetila je manastir Petru Voda. Vremenski uslovi po kojima je ova grupa posetila manastir mogu se blago nazvati pred apokaliptičnim. Najveće poplave u poslednjih 100 godina pogodile su Rumuniju, a naročito kraj koji se slobodno može nazvati Sveta gora1 Rumunije, a u kojoj se nalazi Sveti manastir Petru Vode.

Svi hodočasnici mokri i promrzli bili su pred crkvom Svetih Arhangela manastira Petru Vode, a među njima i ugledna doktorka onkologije iz Srbije. U jednom trenutku grupi je pristupio jedana grdosija od monaha i pružajući paket obratio se doktorki rečima „Ovo vam šalje majka Heruvima“. Grupica se nije ni pribrala od ovog događaja, a on se već udaljio ka manastirskim konacima. Začuđena doktorka je otvorila poklon i u njemu našla par debelih vunenih čarapa. Tada su svi pogledali u njene noge i videli da joj se cipele skoro raspadaju od vlage. Svi su bili začuđeni i zatražili su od Rumunskog prevodioca da pronađe monaha i pomenutu majku Heruvimu koji su doktorki upriličili ovaj skroman poklon.

Prevodilac je od drugih monaha čuo da u manastiru nema majke Heruvime, a kada je opisao monaha koji im je pristupio dobio je odgovor da je to monah Jeremija. Kada je ustanovio ko je pomenuti monah drugi monasi su se na pomen događaja sa čarapama i porukom od majke Heruvime samo blago tajanstveno osmehnuli i rekli: „Nađite Jeremiju i on će vas odvesti do majke Heruvime“.

Grupa je bila začuđena zato što u jednom trenutku monasi govore da u manastiru nema majke Heruvime, a u sledećem da će monah Jeremija da ih odvede do nje. Ubrzo je grupica našla monaha Jeremiju i doktorka se zahvalila na poklonu i zatražila da se lično zahvali majci Heruvimi. Tada im je monah Jeremija rekao da pođu za njim.

Grupica se zaputila sa monahom između konaka, prešla mostić koji je povezivao dve strane manastirskog kompleksa, a na drugoj strani monah Jeremija je ušao na manastirsko groblje. Hodočasnici su ga pratili i prišli grobu na kome je pisalo monahinja Heruvima.

Sve ovo je može se reći blago šokiralo hodočasnike i svi su zatražili objašnjenje od monaha Jeremije, a naročito o poklonu za doktorku. Tada im je monah Jeremija rekao da mu je pri molitvi u viziji Sveta mučenica Heruvima rekla da odnese čarape doktorki iz Srbije kojoj se skoro raspadaju cipele, a ista bezgranično sa puno vere i ljubavi prema Gospodu pomaže bolesnicima od kancera. I tada je grupa prvi put čula potresnu priču o Svetlani Mihaeli Tanasa ili Svetoj mučenici Heruvimi iz Petru Voda.

Svetlana Mihaela Tanasa

Svetlana je rođena 1969 godine i diplomirala je na Univerzitetu u Jašiju na katedri za klasične jezike. 1995 godine dobila je stipendiju od Sorošove fondacije za dalja izučavanja srednjevekovne istorije na CEU2 u Budimpešti. Njena naučna teza master rada bavila se istraživanjem rukopisa Objašnjenja knjige postanja napisanog od Svetog Jovana Zlatoustog preuzetog iz Patrologia Graeca3 od izdavača J.P. Migne. Naučna teza je dokazala da je rukopis sačinjen od Jezuita4 i da isti ima mnogo interpretacija i promena u odnosu na dokumenta korišćena u istraživanju, a koja su odisala blagodaću Svetog Duha. Zaključak je bio da buduće kritičko izdanje Objašnjenja knjige postanja mora imati upozorenje o zlim namerama Jezuita.

Zbog izuzetnog naučnog doprinosa njeni profesori su joj predložili da nastavi dalji naučni rad na izradi doktorske teze fokusirane na knjizi postanja. Konkretan zadatak joj je bio da dokaže da su Sveti Oci u njihovom objašnjenju knjige postanja sledili jeretika Origena. Svetlana je počela svoj rad sa ogromnim poverenjem u svoje profesore i nije bila svesna zadatka koji je dobila. Ali čitajući originale Svetih Otaca shvatila je šta se od nje tražilo, a Svetom manastiru Petru Vode ostavila je neprocenjivu zbirku dokumenata Svetih Otaca na grčkom i latinskom jeziku sa odgovarajućim prevodima na rumunski i engleski jezik.

svetlana mihaela tanasa

Svetlana Mihaela Tanasa

Što je više istraživala to je dolazila do naučnih dokaza da Sveti Oci u svom tumačenju knjige postanja nisu pratila Origena koji je zbog svog rada osuđen kao jeretik na 5. vaseljenskom saboru. Dokumenti Svetih Otaca (Svetog Augustina, Svetog Teodora, Svetog Jefrema Sirina) su napisana u borbi protiv jeretika Origena i njegovih stavova, a to se zaključuje iz načina na koji oni pristupaju svakom pitanju u odnosu na Origena.

Sve ovo je dovelo do toga da se Svetlana zapitala o njenim profesorima mentorima i ispravnosti njihovih stavova povodom ovog pitanja. Tada je sprovela istraživanje o njima i došla do dokumenata koja su joj pokazala da je na svim univerzitetskim nivoima većina njih jevrejskog porekla, a isti su osećali veliki mržnju i prezir prema Pravoslavlju i tradiciji.

Kada im je prikazala svoje naučne dokaze i zaključke na osnovu proučavanih Svetih Otaca oni su joj rekli: „ Ne, to nije tako. Razmislite opet. Mi Vam plaćamo da dokažete naš stav, i Vi to morate da uradite“. Tada je usledilo nekoliko dana rasprava sa iznošenjem argumenata, i povratak u Rumuniju kako bi donela više dokumenata za odbranu svog stava i izradu doktorske disertacije.

Postavlja se pitanje zašto je Svetlana dobila Sorošovu stipendiju? Zašto su baš nju izabrali da opravda Origena i njegovu jeres? Odgovor je dosta prost. Svetlana je čiste duše bez mrlja u svojoj kratkoj akademskoj karijeri. Ona je raskrinkala Jezuitsku podvalu u Patrologia Graeca od izdavača J.P. Migne i ko bi se usudio da njenom budućem radu o Origenu i njegovom uticaju na Svete Oce oduzme legitimnost. Zaista, zaista lukav plan.

Po povratku u Rumuniju pošto se osećala veoma loše otišla je na preglede i lekari su zaključili da ima galopirajući kancer kože na levom ramenu. Jedino objašnjenje njenog stanja, a koje su lekari imali bilo je „Vi ste ozračeni radioaktivnim materijalom“. Lekari su joj rekli da joj ostaje nekoliko meseci života. Svetlana se vratila u Budimpeštu kako bi uzela svoje stvari, a profesori su joj govorili: „Zašto idete? Mi imamo lek za Vašu bolest. To nije ništa ozbiljno, mi Vas možemo izlečiti. Samo budite poslušni i Vi ćete biti živi“. Kasnije su doktori potvrdili da postoji metoda lečenja koja je veoma skupa i koja se primenjuje ako se kancer otkrije na vreme, a što je u tom trenutku moglo da spase Svetlanu. Svetlana je odbila da izda Gospoda i njegove Svetitelje, a velika blagodet je nije napuštala sve da njenih zadnjih dana ovozemaljskog života. Uspela je da donese deo stvari koje je mogla i vratila se u Rumuniju. Godinu i po dana od svog stradanja Svetlana je u Avgustu 1997 godine došla do Svetog oca Justina Parvua5 ispričala mu o svemu što joj se dešavalo i pokazala svoje dokaze. Sveti Justin joj je rekao „da ostane u njegovom manastiru gde će uz prirodnu ishranu i svete molitve našem Gospodu provesti ostatak svog zemnog života“.

Svetlana je ostala u manastiru Petru Voda, a Sveti Justin ju je zamonašio i na postrigu dao ime Heruvima6. Usledilo je petnaest meseci polaganog propadanja i stradanja mati Heruvime pred očima monaštva manastira Petru Vode pošto je nastupila terminalna faza bolesti u kojoj je odbila da koristi morfijum kako bi kroz svoje stradanje okajala sve grehe svog zemaljskog života. Do današnjeg dana njene krike bola čuju svi koji su ih slušali, i svedoče o paklu kroz koji je mati Heruvima prošla, a radi odbrane Svetog Pravoslavlja od Origenove jeresi. Svedočanstvo koje je Sveta Mučenica Heruvima ostavila je da će sile tame u Pravoslavnim zemljama naći svoje izvršioce koji će svojim prevodima i naučnim radovima opravdati Origenovu jeres, a sve radi uništenja Svetog Pravoslavlja. To svedočanstvo je potkrepljeno i činjenicom da su CEU pre nje sa kancerom kože iz istog razloga napustili studenti iz Bugarske, Gruzije i SAD. Najveća ironija celog ovog slučaja je da su profesori koji su ubili Svetu Mučenicu Heruvimu na CEU, ustanovili nagradu memorijalnog fonda Svetlane Tanasas za najbolju tezu godine.

Sveta Mučenica Heruvimasveta mucenica heruvima2

Blagi Gospod je ispunio želju iz molitve Svete Mučenice Heruvime da doživi manastirsku slavu Svetih Arhangela. U noći između 7 i 8 novembra7 1998. godine oko 3 sata ujutru, Sveta Mučenica Heruvima napustila je ovozemaljski život sa mirom i spokojem duše, a kako bi pred prestolom svoga Tvorca svedočila o borbi Svetog Pravoslavlja protiv pravila i zahteva vladara ovoga sveta.

Ovu potresnu priču o stradanju Svete Mučenice Heruvime grupa Srpskih hodočasnika čula je na njenom grobu od monaha Jeremije, a koji je pored monahinja iz manastir Platin8 bio kelijnik mati Heruvime. Njegova fizička snaga, blagost i srčanost su pomogli Svetoj Mučenici Heruvimi da se kreće i pomera u terminalnoj fazi bolesti uz njene reči „da joj je Gospod poslao Anđela u vidu monaha Jeremije koji joj je olakšao njeno stradanje“. Priču su potvrdili i ostali monasi Svetog manastira uz komentar da se svi mole Svetoj Mučenici Heruvimi i da se na njenom grobu dešavaju čuda isceljenja, a u jednom su i sami hodočasnici bili akteri, kao i da je molitvena veza između Svete Mučenice Heruvime, monaha Jeremije i Svetog Justina najjača.

Ova priča kao i razne priče Svetitelja poslednjih vremena (Svetog Georgija Kalčua, Svetog mučenika Atanasija, Svetog Justina Parvua, Svetog Arsenija Boke, Svetog mučenika Valerija, Svetih Ajudskih mučenika i sa drugih stratišta širom vaseljene) su živi dokaz da i danas borci protiv komunizma i svejeresi ekumenizma stradaju, a da ih Gospod ovenčava večnom slavom. Čuda koja se dešavaju na grobovima ovih Svetitelja ili nad njihovim Svetim moštima u Rumuniji i Srbiji su potvrda ovoga vernicima, a negativan stav ekumenističko – masonske crkvene9 oligarhije Rumunije protiv ovih svetitelja i boraca za Gospoda ne trebaju da se komentarišu. Vernici su ti koji potvrđuju ili opovrgavaju nečiji čin ili svetost, a oni se pitaju gde su srpske Heruvime, Georgiji, Justini i Ajudski mučenici?

Sveta Mučenice Heruvima moli Gospoda našeg da se izlečimo od kancera i svih bolesti, da se ublaži patnja duša naših i da sačuvamo Svetu pravoslavnu veru od svejeresi ekumenizma i drugih satanskih podvala savremenog sveta.

UPUTNICE:

Otac Justin Parvu4

Otac Justin Parvu

1. Administrativna oblastu Njemc (Neamt) u kojoj se nalaze poznati manastiri Agapija, Bistrica, Darau, Horaica, Njemc, Sihastrija, Petru Voda, Seku, Sihastrija, Sila… https://en.wikipedia.org/wiki/Neam%C8%9B_County

2 Central European University, u Budimpešti. http://www.ceu.edu/

3 Patrologia Graeca (ili Patrologiae Cursus Completus, Series Graeca) je zbirka spisa napisana od strane Svetih Otaca i raznih sekularnih pisaca na grčkom jeziku. Sastoji se od 161 tomova odštampanih u periodu 1857-1866 godine od strane J.P. Migne’s Imprimerie Catholique, Pariz. Uključuje istočne Oce i zapadne autore koji su pisali pre nego što je latinski jezik postao dominantan u Katoličkoj crkvi u 3 veku. https://en.wikipedia.org/wiki/Patrologia_Graeca

4 Isusovci ili Jezuiti, punim nazivom Družba Isusova (lat. Societas Jesu) su rimokatolički muški red, koji je osnovao Ignasio de Lojola ( šp. Iñigo López de Loyola 1491—1556) u Parizu 1534. godine i sa još šestoricom njegovih drugova studenata na Sorboni položi redovničke zavete s prvobitnom namerom da misionarski deluju u Palestini. Njegove članove zvali su „Hristovim vojnicima“.Ovaj crkveni red je danas najbrojniji u svetu s oko 20.000 članova. Funkciju poglavara cele Družbe, tzv. „generala“ reda trenutno obavlja Adolfo Nikolas. Na prostoru bivše Jugoslavije i u Bugarskoj nalazi se oko 150 isusovaca.[traži se izvor od 07. 2014.]Papa Franja, prvi je poglavar Katoličke crkve iz reda isusovaca.
https://sr.wikipedia.org/wiki/%D0%98%D1%81%D1%83%D1%81%D0%BE%D0%B2%D1%86%D0%B8 Ovo je zvanična definicija Jezuita sa sajta wikipedia ali da bi se izučila ova religiozno militarna organizacija predlažemo da pročitate knjigu Vatikanske ubice od bivšeg člana ove organizacije dr Alberta Rivere.

5 Arhimadrit Justin Parvu 1919 – 2013 rođen u selu Poiana Larguliu otišao u manastir Darau 1936. Upisao Teologiju 1939. godine. Služio kao kapelan na Istočnom frontu tokom drugog svetskog rata 1942-1944. godine. U periodu od 1948 – 1964 godine zatvoren u zloglasnim logorima zbog političkih i religijskih stavova. Bio sabrat manastira Seku od 1966 godine, a 1975 godine prelazi u Bistrica manastir. U jesen 1991. godine postavlja temeljac manastira Petru Voda, a 1999 godine i ženskog manastira Platin. Duhovnik i ktitor manastira Svetih mučenika u Ajudu.

6 Žensko ime po Heruvimima koji su bestelesne sile, dihovna bića i pominju se u Bibliji. U Knjizi postanja (3:24) pominju se heruvimi naoružani „plamenim mačem“, koji su čuvali ulaz u Raj. https://sr.wikipedia.org/wiki/%D0%A5%D0%B5%D1%80%D1%83%D0%B2%D0%B8%D0%BC%D0%B8 Simboličnim davanjem imena Heruvima, Sveti otac Justin je i sam potvrdio mučeništvo i važnost monahinje [1]Heruvime koja je svojim svedočenjem u „vidu plamenog mača filologije“ odbranila dogmatiku Svete Pravoslavne crkve.

7 Rumunska pravoslavna crkva je usvojila novi kalendar od svog dobijanja autokefalnosti tj. tomosa od Carigradske patrijaršije 1925 godine. Do tada je ista bila u sklopu Srpske pravoslavne crkve. Po nekim dokumentima tomos Carigradske patrijaršije dobijen je kao nagrada za prelazak na novi kalendar kao i činjenice da je prvi patrijarh novouspostavljene crkve pripadao tajnom masonskom redu. https://sh.wikipedia.org/wiki/Rumunska_pravoslavna_crkva Po novom kalendaru Slava Svetog
Arhangela Mihaila je 8 novembra.

8 http://www.paltin-petruvoda.ro/

9 Po javnim argumentovanim optužbama monaha i članova Rumunske pravoslavne crkve patrijarh je član masonskog bratstva sa visokim stepenom. Ujedno izjave istog da će od Svetog manastira Petru Vode napraviti fudbalsko igralište i da se netruležne mošti Svetog Georgija Kalčua unište su dodatna potvrda stava da crkvena oligarhija neće priznati nijednog Svetitelja poslednjih vremena pošto su isti zauzimali negativa stav i učili protiv komunizma, ekumenizma i masonstva.[1]

Literatura:

1. Tekst sa https://en.wikipedia.org/wiki/Neam%C8%9B_County

2. Sajt http://www.ceu.edu/

3. Tekst sa https://en.wikipedia.org/wiki/Patrologia_Graeca

4. Tekst sa https://sr.wikipedia.org/wiki/%D0%98%D1%81%D1%83%D1%81%D0%BE%D0%B2%D1 %86%D0%B8

5. Tekst sa http://www.orthodoxphotos.com/readings/martyrs/heruvima.shtml

6. Tekst sa http://www.pravoslavie.ru/english/62235.htm

7. Sajt https://apologeticum.wordpress.com/2012/07/13/noile-conturi-de-donatii-pentru-manastirea-de-la-poarta-alba-duminica-tuturor-sfintilor-romani/

8. Sajt http://www.paltin-petruvoda.ro/

9. https://sh.wikipedia.org/wiki/Rumunska_pravoslavna_crkva

10. https://sr.wikipedia.org/wiki/%D0%A5%D0%B5%D1%80%D1%83%D0%B2%D0%B8%D0 %BC%D0%B8

11. Pripovedanje hodočasnika i tonski zapisi

Izvor: BORBA ZA VERU

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here