Србија и Хрватска су последњих дана поново у “рату”, с тим што овог пута од “артиљерије” користе протестне ноте. У само 24 сата једна другој су упутиле по једну, а повод је овог пута била поништавајућа пресуда хрватских судова контроверзном хрватском кардиналу Алојзију Степинцу.

Оваква дипломатска комуникација је само “уље на ватру” у већ прилично лошим односима две земље, који силазном путањом иду још од 2012. године када је на власт у Хрватској дошла СДП некадашњег премијера Зорана Милановића.

– Погоршање односа датира још од претходне хрватске владе која је и довела до захлађења односа, док је нова хрватска влада, додуше сада у техничком мандату, само ту ситуацију продубила. Практично, ствари су се озбиљно захуктале од хрватске блокаде граничног прелаза Батровци, од када су односи све лошији и лошији, што се нарочито могло видети када је хрватска блокирала отварање поглавља 23 – прича директор Центра за регионализам Александар Попов.

Попов: „Олуја“ – разлог за дубљу кризу

Он објашњава да очекује да ће бити још додатних потешкоћа, нарочито имајући у виду да ће за десетак дана бити годишњица војне акције “Олуја”, коју Србија и Хрватска схватају дијаметрално супротно.

За размену протестних нота каже да имају тежину, али и да оне у исто време нису изненађење када су у питању односи две земље.

– Оне могу бити само корак даље у већ постојећој кризи. Практично, сада и Србија и Хрватска имају техничку владу, и како ће се ствари даље одвијати зависиће од формирања наше и њихове нове владе, која би требало да буде изабрана на јесен. До тада, овакав тренд у оносима ће се наставити и неће бити значајнијих промена – прича Попов, истакавши да би нове владе озбиљно требало да се позабаве решавањем билатералних односа, као и да би требало операционализовати деклерација коју су пре око месец дана потписали хрватска председница Kолинда Грабар Kитаровић и технички премијер Србије Александар Вучић.

Протестне ноте – ништа ново

Размена протестних нота између Србије и Хрватске није новина, и до сада их је било неколико. Осим ових последњих, било их је и претходних месеци, али и прошле године. Тако је Србија у априлу упутила Хрватској протестну ноту због изјаве министра спољних и европских послова Мира Kовача у којој се „вређа и омаловажава држава Србија“. Србија је реаговала и на прошлогодишњи инцидент у зони граничног прелаза Беркасово – Бапска, када су хрватски полицајци прешли на српску територију и обрачунавали се са новинарима. Лидер СРС Војислав Шешељ био је пре скоро годину дана разлог за протестну ноту коју је Загреб упитио Београду, и то због паљења заставе те земље.

Ђукановић: Без ескалације сукоба

Зато, каже Драган Ђукановић из Центра за спољну политику, комуникација протестним нотамА за Србију и Хрватску није неуобичајена, али да додатно погоршава целу ситуацију.

– Ово је још једна ствар која ће додатно отежати наше и иначе поремећене односе. Ипак, не верујем да ће доћи до некакве ескалације, али су ово дефинитивно показатељи да су билатерални односи заиста лоши. Kо год да буде стожер нове хрватске владе, не верујем да ће бити неких значајнијих промена између Србије и Хрватске – прича Ђукановић.

Он каже да ће спорне политичке личности из скоријих историја обе земље (Милан Недић и Дража Михајловић из Србије, Алојзије Степинац из Хрватске) бити нешто што ће правити проблеме и убудуће.

Блиц

ПОСТАВИ ОДГОВОР

Please enter your comment!
Please enter your name here