Сукоб, за сада само вербални, изазвала је недавна одлука Скупштине града Крагујевца да се једна улица назове по генералу Дражи Михаиловићу

Мала варница је недостајала да у Србији, и то у срцу Шумадије, поново букне непревазиђени идеолошки сукоб из Другог светског рата. Ту варницу је изазвала одлука Скупштине града Крагујевца да се по команданту Југословенске краљевске војске (у отаџбини), пуковнику Драгољубу Михаиловићу назове један сокак у десетак километара удаљеном Десимировцу.

За поменуту одлуку, донету првог новембра, гласали су и одборници Социјалистичке партије Србије, који се сада – под претњом кадровске „чистке”, која долази из самог врха странке – извињавају због „превида”. С друге стране, из редова једног од иницијатора предлога – Покрета обнове Краљевине Србије стиже порука и упозорење да ће уличну таблу са натписом „Ђенерала Драже Михаиловића”, када буде постављена, и „физички бранити”.

Иако узаврела политичка атмосфера не искључује и опцију „фронталног рата”, идеолошки наследници четника и партизана у Крагујевцу за сада се сукобљавају само вербално – саопштењима.

„У име свих нас упућујемо извињење свим учесницима НОБ-а, њиховим потомцима, антифашистима, левичарима, члановима и симпатизерима Социјалистичке партије Србије. Нема речи ни о каквој намери или идеолошком суноврату, јер је наш став да име Драгољуба Драже Михаиловића не треба ни да се помиње, а камоли да се једна улица назове по њему”, стоји у саопштењу крагујевачког одбора СПС-а, чије се руководство претходних дана суочило са незадовољством групе чланова ове странке.

– Приликом гласања направљен је пропуст техничке природе, јер је у предлогу било око 1.200 улица које треба да добију назив. Због тога се извињавамо нашим члановима и симпатизерима, али овом приликом желим да поручим да је у крагујевачком одбору социјалиста стање редовно, као и да иза мале групе незадовољних чланова стоје политички и материјални интереси појединаца из наших редова који учешће у власти виде само као прилику да се лично обогате – изјавио је за Политику Ивица Момчиловић, председник ГО СПС-а и заменик градоначелника Крагујевца.

Представници монархистичке Србије били су далеко отворенији и конкретнији у својим јавним иступима.

„Физички ћемо спречити скидање табле са именом улице која је додељена Дражи Михаиловићу, јер тиме нећемо бранити само име српског хероја и најодликованијег нашег официра, већ и правни поредак државе. Скупштина града Крагујевца је једногласно донела легалну и легитимну одлуку да се генералу Дражи Михаиловићу додели улица у том граду, а то се мора поштовати, свидело се то некоме или не”, наведено је у саопштењу ПОКС-а.

– Уколико дође до покушаја скидања уличне табле са натписом „Ђенерала Драже Михаиловића”, када буде постављена, а хоће, ми ћемо то окарактерисати као још један покушај занемаривања и игнорисања правоснажне судске одлуке о рехабилитацији команданта Југословенске краљевске војске у отаџбини, као и закона о изједначавању четника и партизана, припадника два наша антифашистичка покрета. Уколико пак социјалисти прибегну својим револуционарним методама, и у својој противзаконитој и насилничкој намери, у ноћним сатима и у илегали, скину Дражину таблу, ми ћемо на исти начин скинути сваку Титову таблу која је у Србији остала – поручио је у разговору за наш лист Мирко Чикириз, заменик председника Покрета обнове Краљевине Србије и државни секретар у Министарству правде.

Сукоб „четника” и „партизана” у Крагујевцу, баштиника монархистичке и републиканске идеологије, који се данима надгорњавају на друштвеним мрежама, изазвао је озбиљне турбуленције и у политичком врху државе. Ко ће бити следећи главни коалициони партнер Српске напредне странке, само је једно од питања које је покренула одлука крагујевачке скупштине да се Драгољубу Дражи Михаиловићу додели улица на територији четвртог по величини града у земљи. Можда је то скривена порука социјалистима, чије представнике у Крагујевцу опомиње и страначки шеф Ивица Дачић, министар спољних послова, најављујући да ће њихов „превид” бити увршћен у дневни ред заседања Главног одбора Социјалистичке партије Србије.

 

Аутор Бране Карталовић

 

Извор Политика

ПОСТАВИ ОДГОВОР

Please enter your comment!
Please enter your name here