Двадесет једна особа је погинула а шесторо се води као нестало у невремену и поплавама које су претходне ноћи погодиле Македонију, пре свега Скопље и околину. Македонски медији јављају да је повређено стотину људи. Из полиције наводе да су жртве из североисточног дела Скопља које је највише погођени невременом.

У МУП-у страхују да ће број жртава да се повећа, рекла је начелник Сектора Министарства унутрашњих послова за односе са јавношћу, Наталија Спирова Кодрић за агенцију Бета. Према подацима МУП-а, 22 особе су примљене у болнице због повреда.

Идентификовано је и предато породицама 20 тела, а једна особа још није идентификована
http://www.rts.rs/upload/storyBoxImageData/2016/08/07/21066082/skplje-popolava.jpg
Македонска полиција и војска у поплављеним областима траже преживеле и евентуалне нове жртве.

„Ово је катастрофа, овако нешто никада нисмо доживели“, рекао је градоначелник Скопља Коче Трајановски, додајући да су јаке олује погодиле и северозападни град Тетово и притом изазвале штету на објектима, али не и жртве.

Град Скопље је одлучио да породицама исплати помоћ од по 3.000 евра за сваког страдалог у великом невремену.
http://www.rts.rs/upload/storyBoxImageData/2016/08/07/21066254/Voaila.jpg
На ванредној седници градске скупштине градоначелник Коце Трајановски је оценио да је синоћње невреме „било као водена бомба која је бачена на Скопље“.

Влади Македоније је предложено да уведе ванредну ситуацију у Скопљу и Тетову, градовима које је погодило невреме.

Формиран је Кризни штаб, а екипа ће проценити штету на терену.

Олујно невреме које је синоћ погодило Скопље, трајало је више од пет сати и нанело велику штету. У току ноћи пала су 93 литра кише на квадратни метар, а у прва два сата невремена регистровано је више од 800 громова.

Већи део главног града Македоније је био поплављен, вода је ушла у подруме стамбених зграда, поплавила Клинички центар, кидала дрвеће…

Ројтерс јавља да су аутомобили на путевима остали заглављени под водом и да је неке од њих вода однела и неколико стотина метара даље у оближња поља, а да је кружни пут око Скопља тешко оштећен поплавама, док су нека предграђа нарочито погођена.

Неке области су остале без струје, а стотине кућа и возила уништено.

Киша је јутрос стала, али се вечерас поново очекује.

Према прогнозама метеоролога, подручје Македоније ће и данас остати под утицајем влажне и нестабилне ваздушне масе са Медитерана, која ће по подне и увече донети променљиво и нестабилно време са грмљавином, најпре у западним, а потом и у централним и североисточним деловима, закључује македонска агенција.

РТС

ПОСТАВИ ОДГОВОР

Please enter your comment!
Please enter your name here