Мађарски премијер Виктор Орбан криви Европску комисију за кризу у Европској унији и позива државе чланице да повуку овлашћења из руку Брисела.

Орбан, у уводнику који ће у целини бити објављен у издању немачког листа „Франкфуртер Алгемајне Цајтунг“ у понедељак, позива да се стави тачка на „идеализовање европског пројекта“ и указује на излазак Велике Британије из ЕУ као на доказ о пропустима Европске комисије.

Мађарски премијер у тексту каже да је криза у ЕУ наступила због отварања граница 28-чланог блока и прекомерних трошкова неких држава чланица „уз прећутно одобрење“ Kомисије, за коју тврди да је требало да спречи и једно и друго.

Оба највећа европска достигнућа, заједничка валута и јединствено тржиште које је заштићено Шенген зоном, налазе се у опасности, упозорава Орбан и додаје да је лично помогао у спасавању Европе и начина живота свог народа тако што је затворио границе Мађарске за мигранте.

Мађарски премијер у уводнику истиче да би равнотежа моћи унутар ЕУ требало да се промени у корист националних држава над европским институцијама.

Орбан је изазвао бес председника Европске комисије Жан-Kлода Јункера када је одбио да прихвати његов предлог о систему квота за насељавање миграната који стижу у Европу, подсећа француска агенција, додајући да је Орбан најгласнији источноевропски противник пријему муслиманских миграната.
Интермагазин

ПОСТАВИ ОДГОВОР

Please enter your comment!
Please enter your name here