БОЈКОТ опозиције, вербални дуели Александра Вучића и Војислава Шешеља, помињање пелена, бурека и клемпавих ушију…

То су биле кулисе за политички окршај у Народној скупштини у уторак, током којег је нова влада, осма од петог октобра, имала своје „ватрено крштење“.

Готово шесточасовно читање експозеа будућег премијера није било само пуки процедурални чин, јер су већ на почетку седнице почеле да лете стреле између ушанчених табора власти и њихових ривала.

Седницу, којој је присуствовало 186 посланика, обележио је бојкот дела опозиције, која је одбила да слуша мандатаров план, али и повремени вербални дуели Вучића и Шешеља, због честих упадица лидера радикала.

Посланици ДС, Доста је било и СДС напустили су салу, уз објашњење да се на владу чекало три и по месеца, а да је онда седница о њеном избору заказана у року од 24 сата, што је, „мрцварење и понижавање грађана Србије“. Либерали, ДСС и Двери нису напуштали клупе, али су најавили да ће гласати против новог кабинета.

Премијер Вучић им је поручио да су дошли накратко да искритикују, узму дневнице и напусте салу.

– Народ их је изабрао да слушају експозе и после изнесу примедбе, али грађани сад могу да виде да они нису дошли ни да чују ни да слушају.

На добацивање Шешеља да нема дневница, Вучић је узвратио:

– Е, то је била једна веома паметна одлука, што смо вам одмах укинули дневнице, да мање узимате народу кад већ не радите ништа.

Вучић је у неколико наврата прекидао читање, управо због упадица Шешеља, кога се занимало и колико документ има страна. У једном тренутку лидер радикала је прокоментарисао како ће набавити памперс пелене, јер се све одужило.

– Можда су оне вама потребне, мени нису. Али, донеће вам неко, ако вам зафале – узвратио је Вучић, а Шешељ је одговорио да ће ако треба седети и два дана.

До следећег „клинча“ дошло је када је Вучић опоменуо шефа своје посланичке групе Александра Мартиновића да не гледа у телефон и да га „види на екрану шта ради“. Шешељ је то искористио да прокоментарише Мартиновићев изглед, на шта је Вучић одбрусио лидеру радикала:

– Ја имам много веће физичке мане него што су клемпаве уши, али знање и марљивост вреде више од носа и ушију. Плашим се да ћете ви то тешко да савладате.

Касније, Шешељ је наручио кафу, а када је конобар донео, Вучић је рекао да то иде на његов рачун и да ће му наручити и бурек ако треба.

Посланици ДС, ДЈБ и СДС читање експозеа пратили су на телевизији у својим посланичким клубовима. Шеф посланичке групе демократа Бојан Пајтић поручио је да та партија „не жели да буде сценографија за представу у којој ће Александар Вучић бити једини глумац“.

Како сазнајемо, све опозиционе групе, осим ЛДП и СРС, пре почетка седнице одржале су састанак на којем су разматрали идеју да бојкотују читање експозеа, али нису постигли договор, па су ДСС и Двери остали у сали. А, ДСС је пред почетак седнице тражио њено одлагање јер је заказана само 24 часа пре почетка.

Новајлије међу министрима, Ану Брнабић, Младена Шарчевића, Бранислава Недимовића, Владана Вукосављевића, Нелу Кубуровић и Милана Кркобабића није, чини се, изненадио „топао“ дочек политичких ривала. Све време су пажљиво слушали мандатара и нису се мрднули из клупе.

ГУЗЕНБАУЕР: АМБИЦИОЗАН ПЛАН

МАНДАТАР је представио веома амбициозан програм нове владе за наредне године, који предвиђа наставак важних економских реформи, како би се обезбедиле инвестиције и запосленост, а ту је и изазов наставка европских интеграција. Желим све најбоље новој влади – рекао је бивши аустријски канцелар Алфред Гузенбауер.

Бивши премијер Румуније Виктор Понта изразио је уверење да ће Србија постати члан ЕУ:

– Србија је увек била најбољи сусед и пријатељ Румуније. Има значајну улогу у стабилности у региону и сви видимо у Србији важног играча за регионалну стабилност.

ЧЕПУРИН И ДИТМАН

ВУЧИЋЕВ експозе са галерије су слушали и његови саветници Франко Фратини, Алфред Гузенбауер, као и Виктор Понта, патријарх Иринеј, начелник Генералштаба војске Србије Љубиша Диковић. Mеђу гостима су били и руски и немачки амбасадор Александар Чепурин и Аксел Дитман, као и одлазећи министар Жељко Сертић.

САНДА ИЗОСТАЛА

БУДУЋИ министри почели су да долазе у зграду Народне скупштине већ сат пре почекта седнице. Они су, пре него што су ушли у скупштинску салу, одржали кратак састанак са мандатаром. Од посланика последњи је стигао лидер ЛДП, Чедомир Јовановић, који је у салу ушао неколико минута после почетка седнице. Председница ДСС Санда Рашковић Ивић није присуствовала седници. У ДСС објашњавају да је изостала због обавеза, али да остаје на челу посланичког клуба.

Вечерње Новости

ПОСТАВИ ОДГОВОР

Please enter your comment!
Please enter your name here