На градском гробљу у Братунцу данас је обележен Дан страдања Срба у Подрињу. Делегације Српске радикалне странке из Републике Србије и Републике Српске присуствовале су парастосу који је служио владика зворничко-тузлански Хризостом са свештеницима и положиле венац на спомен-крсту.

На подручју Сребренице, Зворника, Скелана, Милића, Братунца, Власенице и Осмака, у току рата, страдало је најмање 2.477 особа српске националности, док је на ширем подручју средњег Подриња и Бирча страдало око 3.500 Срба. Према подацима Републичког центра за истраживање ратних злочина, без једног или оба родитеља у Подрињу током протеклог рата остало је око 800 српске деце a око 5.400 породица остало је без покретне и непокретне имовине. Напади су углавном извођени на најзначајније православне празнике – Божић, Српску Нову годину, Ђурђевдан, Видовдан, Петровдан, Видовдан …

Српска радикална странка сматра да је срамотно то што се највиши државни функционери Републике Србије нису појавили на обележавању годишњице страдања Срба и подсећа да се такође нико од представника међународне заједнице није појавио у Братунцу, иако ће за два дана многи од њих присуствовати комеморацији у Сребреници. Српски радикали настављају борбу против покушаја Запада да Србима наметне етикету геноцидног народа а српске жртве прогласи жртвама другог реда.

СРС

 

ПОСТАВИ ОДГОВОР

Please enter your comment!
Please enter your name here