Руска дума и израелски Кнесет заједно против рушење споменика совјетским војницима у Пољској. “Срамотна” намера Варшаве да сруши обележје ослободиоцима од нацизма

РУСКИ председник Путин изразио је захвалност свима који у Израелу осуђују скрнављење и рушење споменика совјетским војницима погинулим у борбама против фашиста у источној Европи. Говорећи у Јошкар Оли у републици Мари Ел на Савету за међунационалне односе, Путин је истакао да је недопустиво преправљање историје, јер се зна да је СССР имао велики број погинулих војника у ослобађању Пољске од немачких окупатора.

Израелски Кнесет и руска Дума истог су дана расправљали о том проблему и обратили се светској јавности документом “Задаци очувања историјског сећања о Другом светском рату”. Јеврејски парламентарци сматрају да свака земља треба да осуди рушење или скрнављење споменика истинским херојима, борцима Црвене армије погинулим у борби против фашиста. Такође се осуђују и они који руше или оштећују споменике жртвама Холокауста. У Кнесету су одлуку пољских власти да се руше или демонтирају споменици совјетским војницима назвали “срамотном тенденцијом”.

Реакција Думе и Кнесета је реакција на одлуку пољског Сејма који је 22. јуна прихватио допуне Закона о забрани комунистичке пропаганде и тоталитаризма, који властима даје могућност да демонтирају и руше споменике погинулим војницима Црвене армије. У Москви истичу да је за ослобођење Пољске од Хитлерове армије 1944. и 1945. године погинуло око 600.000 совјетских војника.

У Министарству спољних послова Русије истичу да је допуњени пољски закон у директној колизији са међународним документима које су потписали Москва и Варшава. Пољске власти су договором из 1992. и 1994. преузеле обавезу да чувају и штите све објекте који подсећају на погинуле совјетске војнике у борби против нациста.

СВАЂА ЕУ И ПОЉСКЕ

ВАРШАВА – Очекивало се данас да Сенат гласа о контроверзном закону којим би се разрешиле с дужности судије Врховног суда и омогућило председнику да именује нове. Председник Европског савета и бивши премијер Пољске Доналд Туск оценио је да су те промене у правосуђу “уназађујуће”, против европских вредности и да доводе Пољску у ризик да буде маргинализована. Европска комисија прети Варшави дисциплинским мерама већ наредне недеље. Лидер владајуће пољске партије “Право и правда” Јарослав Качињски каже да је упозорење Брисела “политичко” и поручује ЕУ да не би требало да се меша у то питање.

Новости

ПОСТАВИ ОДГОВОР

Please enter your comment!
Please enter your name here